1. yle.fi
  2. Uutiset

Che Guevaran viimeinen päiväkirja pantiin internetiin

Guevara kirjoitti päiväkirjaansa elämänsä viimeisen vuoden aikana, ennen kuin hänet ammuttiin vuonna 1968.

kulttuuri
Alberto Kordan  Che Guevarasta ottama kuuluisa valokuva esillä argentiinalaisessa museossa.
Alberto Kordan Che Guevarasta ottama kuuluisa valokuva esillä argentiinalaisessa museossa.Leo La Valle / EPA

Eteläamerikkalaisen vallankumoussankarin Ernesto Che Guevaran viimeinen päiväkirja on kirjoitettu auki ja pantu kaikkien nähtäville internetiin.

Bolivialainen tutkija Carlos Soria Galvarro on julkaissut merkinnät, joita Guevara kirjoitti Bolivian vuorilla yrittäessään nostattaa maatyöläisiä vallankumoukseen. Yritys epäonnistui, ja Bolivian joukot ampuivat Guevaran vuonna 1967.

Guevaran elämän 11 viimeisestä kuukaudesta kertovat päiväkirjat päätyivät Kuubaan, jossa ne julkaistiin vuonna 1968. Niihin tehtiin kuitenkin joitakin muutoksia. Niistä muun muassa siivottiin pois karkeana pidettyjä sanavalintoja.

Verkossa nyt julkaistut tekstit ovat Guevaran aidot ja alkuperäiset muistiinpanot hänen viimeisiltä elinkuukausiltaan, kertoo Soria Galvarro, joka on kirjoittanut useita teoksia Guevaran ajasta Boliviassa.

Kuubassa on julkaistu muitakin Guevaran muistiinpanoja. Viime vuonna julki annettiin ensi kertaa vuosien 1956 - 1958 päiväkirjat, joissa Guevara kuvasi, miten hän ja Castron veljekset Fidel ja Raúl tulivat Kuubaan valmistelemaan vallankumousta.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi