1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Borneon luonnon kartoittajat löysivät 160 uutta lajia

Etenkin hämähäkit ja sienet yllättivät runsaudellaan tutkijat, jotka haravoivat luonnon monimuotoisuutta yhdellä Kaakkois-Aasian korkeimmista vuorista.

luonto

Borneon Kinabaluvuoren luonnon kartoituksessa tänä syksynä löytyi yli 1 400:ta eläin-, kasvi- ja sienilajia, joita 160:aa ei tunnettu ennestään. Hollantilais-malesialainen tutkijaryhmä haravoi ristiin rastiin Kinabalun elämää kuhisevat sademetsät.

Tutkijoiden haaviin jäi aiemmin tuntemattomia kovakuoriaisia, etanoita, termiittejä ja kärpäsiä. Eniten kuitenkin löytyi hämähäkkejä ja sieniä. Kaksiviikkoisen tutkimusmatkan aikana kerätyistä noin 300 sienilajista jopa sadan arvioidaan olevan aivan uusia tuttavuuksia.

Kinabaluvuori kohoaa miltei 4 100 metrin korkeuteen. Kaakkois-Aasian vuorista se on kolmanneksi korkein. Vuoren sademetsissä on tavattomasti lajeja, joita ei elä missään muualla, kertoo tutkimusryhmän johtaja Menno Schilthuizen Naturalis-tutkimusjärjestöstä.

Pelkästään luettelointi ei tutkijoille riitä, vaan he aikovat selvittää, miten nämä kotoperäiset lajit ovat kehittyneet. Tutkijoita kiinnostaa, ovatko ne eläviä fossiileja eli muistoja ajalta, jolloin Borneon ilmasto oli nykyistä viileämpi. Mahdollista on myös, että ne ovatkin kehittyneet pidemmälle kuin luonto muualla saarella.

Vastauksia saataneen, kun tutkimusryhmän keräämien näytteiden DNA-tutkimukset valmistuvat. Tuloksia on määrä julkaista ensi kesänä

Lue seuraavaksi