Aivoja syövä ameba tappaa Pakistanissa

Kymmenen ihmistä on kuollut loiseen, joka tarttuu likaisesta uimavedestä ja kaivertaa tiensä nenästä aivoihin.

Pakistanilaisnuoret virkistäytyvät joessa Dera Ismail Khanissa. Pakistanissa kuolemia aiheuttanut Naeglaria fowleri -loinen voi tarttua uimareihin vähintään 28-asteisessa vedessä. Kuva: Saood Rehman / EPA

Aivoja tuhoava loinen on tappanut kymmenen ihmistä Pakistanin suurimmassa kaupungissa Karachissa, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Likaisessa ja lämpimässä vedessä elävä Naeglaria fowleri -loinen, jota kansankielessä kutsutaan aivoja syöväksi amebaksi, on aiheuttanut poikkeuksellisen tappavan epidemian.

Loisen pesiytyminen ihmisen hermojärjestelmään on epätavallista, mutta jos niin käy, tartuntaa on vaikea hoitaa ja se johtaa lähes aina nopeaan kuolemaan. WHO:n mukaan kymmenen ihmistä on kuollut Karachissa runsaan puolen vuoden aikana.

Paikallisviranomaiset ovat aloittaneet tiedotuskampanjan Karachissa ja toimittaneet sinne puhdasta vettä. Viranomaiset ovat varuillaan myös muualla Pakistanissa, mutta sieltä ei tiedetä tartuntoja.

Oireiden ilmaantuessa hoito ei enää auta

Loinen pääsee elimistöön nenän kautta, joten uhrit ovat useimmiten uimareita. Sieraimista loinen kaivertaa tiensä hajuhermoa pitkin aivoihin, jossa se alkaa syödä kudosta ja lisääntyä rajusti.

Tartunnan saaneen ensioireet ovat lämmönnousu, pahoinvointi, päänsärky ja pahoinvointi. Tuolloin tauti on yleensä jo niin pitkällä, ettei sitä enää voida parantaa. Viimeistään kahden viikon kuluttua sairastunut on jokseenkin varmasti kuollut.

Naeglaria fowleria esiintyy myös muualla maailmassa. Yhdysvalloissa Indianan osavaltiossa kuoli syyskuussa mies, joka sai tartunnan sikäläisestä järvestä. Kesällä loinen koitui pojan kuolemaksi Etelä-Carolinan osavaltiossa. Viime vuosikymmenten aikana vain yhden yhdysvaltalaisen tiedetään selvinneen tartunnasta hengissä.

Suomessa Naeglaria fowleri ei viihdy, sillä joki- tai järviveden tulisi olla ainakin 28-asteista.