1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rakuunamäki

Ei minun naapuriini

Kelpaako sinun naapuriisi vanhainkoti? Tai alkoholistiparantola? Tai kasvatus- ja perheneuvola? Rakuunamäkeläisten naapuriin ei kelpaa.

Rakuunamäki
Miljazz-tapahtuma Lappeenrannan rakuunamäellä

Lappeenrannassa käy kiihkeä keskustelu siitä, voiko Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) perustaa kaupungin keskustan tuntumaan, Rakuunamäelle, lasten ja nuorten talon.

Keskustelun piirteet alkavat muistuttaa erehdyttävästi tv-sarjaaHarvoin tarjolla, jossa idyllisen Lyytinmäen asukkaat halusivat elää puhtoisessa puutalolähiössään erillään yhteiskunnan niin sanotuista ikävistä puolista - realismista.

Eksote haluaa koota vuoden 2013 lopulla valmistuvaan taloon eri puolilla kaupunkia nyt olevat lasten ja nuorten palvelut. Näitä palveluita ovat muun muassa lasten- ja nuorten psykiatrian avotoiminnot, opiskeluterveydenhuollon keskitetty vastaanotto, lastensuojelu, perheneuvolan toiminnot, perheasioiden yksikkö sekä lapsi- ja nuorisovastaanotto.

Talossa olisi toimintaa pääasiassa päiväaikaan.

Nyt omaksi Ankkalinnakseen ryhmittäytyneet rakuunamäkeläiset, tai ainakin osa heistä, ovat päättäneet ryhtyä vastustamaan talon tuloa. Asukkaille järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ei sanomalehti Etelä-Saimaan (siirryt toiseen palveluun) mukaan juuri puolustuspuheenvuoroja kuultu.

Pelätään asuntojen arvon laskua, lisääntyvää liikennettä ja varmaan pohjalla kaikessa on epätoivottujen nuorten ilmaantuminen oman ikkunan alle.

Tiedotustilaisuudessa epäiltiin niin kaupunkia kuin Eksoteakin tietoisesta harhaanjohtamisesta kaavoitusmerkintöjen osalta. Kaava kuitenkin sanoo, että alueelle voi rakentaa toimisto- ja liikerakennuksen, eikä rakenuslupien osalta ole mitään virhettä tehty.

Tämä yksittäinen tapaus kertoo omaa karua kieltään valitettavan laajalle levinneestä "lyytinmäkeläisyydestä". Periaatteessa voidaan olla puolesta ja hymistellä avun antamisesta niin lapsille, nuorille, vanhuksille, maahanmuuttajille tai alkoholisteille, mutta EI TEHDÄ SITÄ MINUN NAAPURISSANI!

Olen rakuunamäkeläinen ja ylpeä siitä. Toivotan alueelle modernin yhteiskunnan tervetulleeksi. Samoin toivon sitä elämää myös muualle kaupunkiin. Minusta olisi kauhistuttavaa, jos oikea elämä etääntyisi jonnekin kauas.

Vai pitäisikö meidän häätää Rakuunamäeltä myös Puolustusvoimat Miljazzeineen, alueella nyt toimivat yritykset, päiväkoti ja menköön samantien viereinen karkkitehdaskin!?

Ehkä lasten ja nuorten talon vastustajat haluaisivat saman tien muurit alueen ympärille.

Jos minä olisin halunnut asua elävän yhteiskunnan ulkopuolella, olisin muuttanut muualle.

Lue seuraavaksi