1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yksityiskoulut

Helsinki pohtii muutoksia yksityiskoulujen tilanteeseen

Yksityiskouluja suosiva valtionosuusjärjestelmä on puhuttanut Helsingissä viime viikkoina. Opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Elina Aaltio (sd.) ehdottaa ratkaisuksi yksityiskoulujen oppilaaksiotto-oikeuden rajoittamista.

yksityiskoulut
Koululainen tekee matematiikan tehtäviä.
Yle

Ei ole tarkoituksenmukaista, että oppilaat siirtyvät yksityiskouluun, jos siitä seuraa, että joku lähikoulu tyhjenee ja sen alueen oppilaat kärsivät.

Elina Aaltio

Kunnan kouluja varten saama valtionosuus määräytyy tällä hetkellä muun muassa sen mukaan, kuinka paljon kunnassa on maahanmuuttajataustaisia ja muita erityisresursseja vaativia oppilaita. Saatu summa jaetaan kouluille niiden oppilasmäärän mukaan.

Helsingissä ongelmaksi on muodostunut se, että yksityiskoulut saavat oppilasta kohden yhtä paljon valtionosuutta kuin kaupungin omat koulut, vaikka niissä vieraskielisiä lapsia on vähemmän.

Kaupungin opetusviraston laskelmien mukaan yksityiskoulujen oppilaista maksetaan tällä hetkellä jopa yhdeksän miljoonaa euroa liikaa.

Tyhjeneviltä alueilta ei saisi karata

Opetuslautakunnan varapuheenjohtaja, SDP:n Elina Aaltio puuttuisi asiaan uudistamalla valtionosuusjärjestelmää.

- Mielestäni valtakunnantasolla olisi syytä uudistaa tätä valtionosuusjärjestelmää. Niin kauan kuin sitä ei ole tapahtunut, kuntatasolla ainut mahdollisuus puuttua tähän on rajata yksityisten sopimuskoulujen oppilasmäärää, Aaltio huomauttaa.

Tällä hetkellä kaupungin sopimuskouluina toimivilla yksityiskouluilla on velvollisuus toimia alueensa lähikouluina eli ottaa oppilaiksi kaikki naapurustosta tulevat lapset. Tämän jälkeen ne kuitenkin saavat valita oppilaita laajemmaltakin alueelta hakemusten mukaan.

Aaltion mukaan juuri tätä toissijaista oppilaaksiotto-oikeutta pitäisi tarkastella, jotta kaupungin omat lähikoulut eivät kärsisi.

- Jos jollakin alueella oppilasmäärä on laskussa, voitaisiin toissijaista oppilaaksiottoa siltä alueelta rajoittaa. Ei ole tarkoituksenmukaista, että oppilaat siirtyvät yksityiskouluun, jos siitä seuraa, että joku lähikoulu tyhjenee ja sen alueen oppilaat kärsivät.

Yksityiskoulut eri linjoilla

Myös opetusministeriö selvittää parhaillaan koulujen rahoitusta ja sen mahdollista korjaamista. Yhtenä vaihtoehtona on, että valtionosuudet maksettaisiin jatkossa koulu- ei kuntakohtaisesti.

Yksityiskoulut ovat Helsingin kanssa täysin eri linjoilla. Yksityiskoulujen Liiton mukaan kaupungin koulujen oppilaskohtaiset kustannukset ovat jopa yksityiskouluja korkeammat.

Lue seuraavaksi