Eino otti haasteen vastaan ja pestautui kaupunginjohtajaksi

- Onhan se ihan kivaa, kun saa johtaa kaupunkia ja tehdä erilaisia töitä, tuumaa tamperelaisen Yrityskylän kaupunginjohtaja. Tosin tänään hänen paikallaan on jo toinen kuudesluokkalainen.

Kotimaa
Koululaiset harjoittelevat työntekoa yrityskylässä
Marko Melto / Yle
Koululaiset harjoittelevat työntekoa yrityskylässä
Yrityskylä saapui Tampereelle.

Tampereen seudun kuudesluokkalaiset pääsevät ensimmäistä kertaa viettämään koulupäivää Yrityskylässä.

Yrityskylä on kaupungin muotoon puettu oppimisympäristö, jossa oppilaat saavat kokeilla, millaista on elää aikuisten maailmassa: tehdä töitä, saada palkkaa ja maksaa veroja.

Jokaisella on oma ammattinsa ja sen mukainen työpaikka. Aikuisten maailmaan tutustuminen alkoi jo sillä, että kaikki hakivat haluamaansa pestiä työhakemuksella. Sen jälkeen oppilaat kutsuttiin luonnollisesti työhaastatteluun.

Sitten koittaa se hetki, kun kuudesluokkalaiset pääsevät päiväksi Yrityskylään kokeilemaan siipiään yhteiskunnan pyörittämisessä. Ja voi sitä innostuksen määrää.

Ainakin Tampereen Rollikkahallissa eräs lokakuinen päivä oli täynnä iloista hyörinää ja asioiden melko kellontarkkaa hoitamista.

Rakennusinsinööristä kaupunginjohtajaksi

Kaupunginjohtaja, vai pitäisikö tamperelaisittain sanoa pormestari Eino Niemellä on ollut kiireinen päivä. Aamulla henkilöstökokous, sitten puhe Yrityskylän väelle, sopimusten laatimista ja laskujen maksamista.

Mutta ei se mitään, sillä kaupunkia on hieno johtaa.

Olen saanut yhdeksän euroa palkkaa, jos veroja ei lasketa.

Eino Niemi

Eino Niemi harkitsi alun perin toisenlaista työuraa.

- Oisin halunnut rakennusinsinööriksi, mutta kukaan ei hakenut kaupunginjohtajaksi, niin mää ja Mika vaihdettiin rakennusinsinööristä sinne.

Ja niin sitten kävi, että Eino valittiin työhaastattelun jälkeen johtamaan kiireistä yrityskylää. Työ on senkin puolesta mukavaa, että siitä saa palkkaa.

- Kyllä. Olen saanut yhdeksän euroa palkkaa, jos veroja ei lasketa.

Ja kun tilillä on rahaa, silloin voi mennä ostoksille. Kaupunginjohtaja saattoi todeta tyytyväisenä, että palvelu pelaa, ja osti pillimehun.

Kiirettä pitää koululaisillakin

Samaan aikaan, kun kaupunginjohtaja on ollut ostoksilla, kaikkiaan reilut 60 oppilasta Harjun, Takahuhdin ja Liisanpuiston kouluista Tampereelta on pyörittänyt muun muassa sähkölaitosta, postia, mediataloa, pankkia, metsäalan yrityksiä ja hyvinvointikeskusta.

No, tää on tosi kiva idea silleen, että pääsee tutustumaan työelämään.

Sanni Koivisto

Kiertävä Yrityskylä viipyy Tampereella helmikuun lopulle asti. Kaikkiaan nelisen tuhatta kuudesluokkalaista pääsee päiväksi Yrityskylään.

- No, tää on tosi kiva idea silleen, että pääsee tutustumaan työelämään, sanoo hyvinvointikeskuksen ylilääkäri Sanni Koivisto, kuudesluokkalainen Harjun koulusta.

Sanni on viihtynyt ylilääkärin roolissa. Eräs aikuisten maailman totuus on tullut ilmi myös Yrityskylässä.

- Täällä on ollut vähän kiireistä.

Kaikille päivä on opettanut jotakin, kuten Harjun koulusta tulevalle metsäkoneenkuljettaja Valtteri Hietikolle.

- Sen, että työ on hankalaa.

Lisätty aiheesta tehty video 15.10.2012.