Jättisäiliö nousee Turun satamaan

Maakaasua polttoaineena käyttäviä laivoja varten nousee Turkuun, Pansion satamaan valtava säiliö. Siitä tulee Suomen ensimmäinen. Lähin LNG-säiliö on Tukholmassa.

Turun sataman Oravaisten niemeen suunnitellaan yli 40 metriä korkeaa säiliötä, jonka halkaisija on 50 metriä. Kuva: Turun kaupunki

Turun satamaan aiotaan rakentaa jättimäinen, nesteytetyn maakaasun terminaali.

Viking Linen LNG-käyttöisen matkustaja-aluksen on tarkoitus aloittaa liikennöinti ensi vuonna. Laivaa varten Turun satamaan, Oravaisten niemeen suunnitellaan yli 40 metriä korkeaa säiliötä, jonka halkaisija on 50 metriä.

Säiliöstä tullaan toimittamaan polttoainetta myös muihin Turun satamasta Itämerelle liikennöiviin laivoihin. Tällä hetkellä lähin LNG-säiliö sijaitsee Tukholmassa.

Pansion öljysataman voimassa olevaa asemakaavaa joudutaan muuttamaan LNG-säiliön suuren koon vuoksi. Turvatekniikan keskus Tukes luokittelee säiliön suuronnettomuusvaaralliseksi laitokseksi. Sen vaikutusten arvioidaan ulottuvan noin puolentoista kilometrin säteelle.

Vaikutusalue koskee Ruissalon pohjoisrantaa ja Pansiota. Alueella asuu 3 400 ihmistä. Siellä sijaitsee myös runsaasti yrityksiä. Niissä on noin 1 700 työpaikkaa.

Turvallinen eikä pilaa maisemaa

Kaavoitusarkkitehti Nella Karhulahti sanoo, että jättisäiliö ei pilaa satamamaisemaa eikä se ole sen vaarallisempi kuin Pansiossa jo olevat isot polttoainesäiliöt. 

Tällainen suursäiliö sopii aivan hyvin sataman teolliseen ympäristöön.

Nella Karhulahti

- Koen, että tällainen suursäiliö sopii aivan hyvin sataman teolliseen ympäristöön. Säiliöstä ei normaalitilanteessa ole tietenkään vaaraa ympäristölle. Tässä on vain arvioitu epätodennäköisiä riskitilanteita. Riskit ovat hyvin pienet, mutta ne on kartoitettava, kertoo Karhulahti.

Pansion öljysatamaan suunnitellun maakaasuterminaalin osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta voi jättää mielipiteensä lokakuun ajan. Tavoitteena on, että LNG-terminaalin asemakaavamuutos saataisiin valtuustokäsittelyyn ensi kevään aikana.

Maakaasuterminaalin kaavasta järjestetään torstaina yleisötilaisuus Pansion koululla klo 18.