Hormonihoito vaihdevuosina voi estää keskivartalokiloja

Pitkäaikainen hormonihoito on yhteydessä kehon pienempään rasvan määrään ja veren sokeripitoisuuteen.

Kotimaa

Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan pitkäaikainen estrogeeniä sisältävä hormonihoito voi estää keskivartalolihavuutta ja diabetes-riskiä.

Tutkimuksessa hormonia käyttävillä naisilla oli matalammat veren sokeripitoisuudet kuin naisilla, jotka eivät käyttäneet hormonia. Lisäksi hormonihoito oli yhteydessä kehon pienempään rasvan määrään ja rasvan terveellisempään jakautumiseen kehon eri puolille.

Tutkimukseen osallistui kymmenen 54-62-vuotiasta identtistä kaksosparia. Pienestä otoksesta huolimatta tutkimuksen luotettavuuden takaa nimenomaan kaksosten identtisyys. Ahtiainen huomauttaa, että lisää tutkimusta aiheesta on toki tehtävä.

Vaihdevuosien hormonihoidot ovat Ahtiaisen mukaan naisilla hyvin yleisiä esimerkiksi kuumien aaltojen ehkäisemiseksi. Hormonihoitoa voi saada lääkärin määräyksellä pillerillä, laastarilla tai geelillä. Ahtiainen toteaa, että tutkimustulos on positiivinen, mutta hän muistuttaa myös hormonihoidon haitoista.

- Joillakin naisilla hormonihoidon on todettu lisäävän rintasyöpä- sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Lääkärin tulee tietää sopiva ratkaisu hoidon aloittamisesta.