Puolan Tusk: Puola euroon omalla tahdilla

Suomessa vieraillut pääministeri Donald Tusk vieraili pikaisesti Loviisan ydinvoimalassa.

Puolan pääministeri Donald Tusk ja Jyrki Katainen tiedotustilaisuudessa pääministerin virkahuoneistossa Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomessa vieraillut Puolan pääministeri Donald Tusk sanoo maansa päättävän euroon liittymisestä omassa aikataulussaan. Pääministeri Tusk muistutti, että Puolassa on päätetty kansanäänestyksellä euroalueeseen liittymisestä, nyt keskustellaan etenemistahdista.

Puolan valtiovarainministeri arvioi viime kuussa, että Puola liittyy euroalueeseen vasta, kun EU:ta koetteleva talouskriisi on voitettu. Puola liittyi unionin jäseneksi vuonna 2004, se on ilmoittanut saattavansa taloutensa eurokuntoon vuoteen 2015 mennessä.

Pääministeri Tuskin vierailua isännöi pääministeri Jyrki Katainen (kok.). Ministerit keskustelivat muun muassa maiden välisestä ydinenergiayhteistyöstä.

Tusk sisällytti pikavierailuunsa käynnin  Loviisan ydinvoimalassa. Pääministeri Katainen arvioi, että suomalaisia ydinenergiaalan yrityksillä on tietotaitoa alalla muun muassa projektinhallinnassa ja työmaakoneiden toimituksissa. Kataisen mukaan esimerkiksi  Kone Cranes on maailman ainoa yritys, joka kykenee toimittamaan voimalatyömaalle tarvittavat 2 000 nosturia.