Tyttöjen päivä muuttaa Finlandia-talon pinkiksi

Planin aloitteesta vietettävän päivän tavoitteena on muun muassa innostaa kaikkia valtioita edistämään tyttöjen oikeuksia aiempaa tehokkaammin.

Kotimaa
Tyttöjä koulun pihalla Sierra Leonessa.
Kuvassa on tyttöjä koulun pihalla Sierra Leonessa. Tyttöjen päivästä keskusteltiin myös Aamu-tv:ssä. Vieraina olivat kehitysyhteistyöjärjestö Planin tuore pääsihteeri Ossi Heinänen ja Emilia Paappanen, joka oli vuosi sitten New Yorkissa myymässä YK:lle tyttöjen päivän ideaa.

Tänään torstaina vietetään YK:n maailman ensimmäistä Tyttöjen päivää. Päivän tarkoituksena on tuoda näkyväksi tyttöjen kohtaloita eri puolilta maailmaa.

Esimerkiksi köyhimmissä maissa tytöillä on poikia suurempi riski aliravitsemukseen, nälkään ja sairauksiin. Tytöillä on myös vähemmän mahdollisuuksia laadukkaaseen koulutukseen ja työuraan. Monissa köyhissä maissa tyttöjen kohtalona on usein avioliitto ennen 15 vuoden ikää, jolloin heidän koulutuksensa jää kesken.

YK:n yleiskokous hyväksyi Tyttöjen päivän Planin aloitteesta viime vuoden joulukuussa. Tapahtuma on saanut tukea useilta hallituksilta ympäri maailman. YK:ssa tyttöjen päivää on ajanut Kanada, jolle Plan teki aloitteen päivästä. Kanadaa on tukenut yli sata jäsenmaata, myös Suomi.

Päivän kunniaksi Finlandia-talo valaistaan pinkiksi torstai-illalla kello 16 eteenpäin.