Vanhanen: Nuorisosäätiön hallituksessa ei puhuttu vaalituesta

Entistä pääministeriä kuultiin Nuorisosäätiön oikeudenkäynnissä todistajana.

Matti Vahnanen, taustalla hahmoja.

Entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Nuorisosäätiön hallituksessa ei keskusteltu vaalituesta. Nuorisosäätiön oikeudenkäynnissä tänään todistajana kuultu Vanhanen korosti, että keskustelu ei ollut tarpeellista, koska säätiön säännöt olivat kaikille selvät.

Vanhanen viittasi Nuorisosäätiön perustamisasiakirjaan ja perustajan tahtoon, joka on ollut vaalityön tukeminen.

Vanhanen toimi Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana vuosina 1998-2003 ja varapuheenjohtajana vuosina 1981-1997. Vanhanen ei ole Nuorisosäätiö-käräjillä rikoksesta epäilty, vaan hänet on kutsuttu puolustuksen todistajaksi.

Syyttäjän mukaan Nuorisosäätiö jakoi kansanedustaja Antti Kaikkosen (kesk.) johdolla vaalitukea Kaikkoselle itselleen, Vanhaselle ja monille muille keskustan kansanedustajaehdokkaille yhteensä yli 90 000 euroa. Tämä oli syyttäjän mukaan vastoin säätiön sääntöjä ja säätiölakia.

Vaalirahajutussa on yhteensä yhdeksän syytettyä. Heidän joukossaan ovat Kaikkonen ja RAY:n hallituksen entinen puheenjohtaja Jukka Vihriälä. Kaikkosta syytetään luottamusaseman väärinkäytöstä ja Vihriälää törkeästä lahjuksen ottamisesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kaikki syytetyt kiistävät syytteet.