Poliisi ei koreile koruilla työturvallisuuden takia

Miespoliiseilla näkee harvoin pitkiä hiuksia tai koruja. Laki ei koristautumista tai tukanlaittoa säätele, mutta työturvallisuussyistä poliisit eivät yleensä käytä koruja tai kulje hiukset valtoimenaan.

Kotimaa
Poliisi mittaa ajonopeuksia tutkalla.
Yle

Poliisit ovat usein korutonta katsottavaa. Hiuksetkin virkapukuisilla kenttäpartioilla on yleensä kiinni – tai tukka on niin lyhyt, ettei sitä tarvitse laittaa ponnarille.

Virallisissa ohjeissa tai lakipykälissä poliisin hiustenlaittoa tai koristautumista ei määritellä. Usein poliisit jättävät koristautumatta työturvallisuussyistä. Jos poliisi esimerkiksi ottaa kiinni väkivaltaisesti käyttäytyvän henkilön, tämä voisi koruista tai hiuksista repimällä aiheuttaa poliisille vammoja.

- Näin on. Mitään isoja korvakoruja ei pidetä työtehtävissä. Työnjohto voi puuttua asiaan, koska se on työturvallisuusriski, ylikonstaapeli Timo Tuomela Päijät-Hämeen poliisista sanoo.

Ulkoisella olemuksella on poliisityössä merkitystä myös silloin, kun poliisi ei pukeudu virkapukuun vaan työskentelee siviiliasussa. Tuomelan mukaan poliisin on aina pukeuduttava arvovallalleen sopivasti.

- Siviiliasun on oltava siisti. Esimerkiksi verryttelypuku ei ole tutkinnassa sovelias.

Moni mies käyttää nykyään meikkiä. Myös poliisille meikki sallitaan.

- Mikään pykälä ei kiellä poliisin meikkaamista. Joku voi ehkä katsoa sitä, mutta siitä vaan, ylikonstaapeli Timo Tuomela sanoo.