Hyppää sisältöön

Hoivakodin tulee tuntea asukkaansa

Jotta ikäihminen voi jatkaa itselleen tuttua ja mieluista elämää, hoivakodin pitää tuntea, mistä ikäihminen pitää ja mistä ei. Hoivakoti Pumpuli Forssassa sanoo, että se on A ja O.

Saunan jälkeen hoivakoti Pumpulissa kierretään papiljotit. Pauliina Mero, Jaana Lähteenkorva ja koira osallistuvat aina arkiaskareisiin Kuva: Eeva Hannula / Yle

Forssaan perustettiin viitisen vuotta sitten ikäihmisille Hoivakoti Pumpuli, jonka hoito on niittänyt hyvää mainetta. Hoivakodista on vuosien varrella tullut paikka, jonne vanhukset useimmiten menevät viettämään aivan viimeisiä vuosiaan. Pumpuli toivottaa ikäihmiset tervetulleiksi  hoitoon vaikkapa siinä vaiheessa, kun  heidät kotiutetaan sairaalasta, mutta kun he eivät vielä ole siinä kunnossa, että voivat itse selviytyä kotona.

Ilmapiiri entisissä tekstiilitehtaan saleissa on intiimin rento - ongelmana on vain se, että hoidon hinta on sellainen, etteivät kaikki ikäihmiset sinne voi toivoa pääsevänsä.

- Meillä hoidetaan loppuun saakka asukkaat, ellei heille tule erikoishoidon tarvetta. Pumpuli tarjoaa myös saattohoitoa, kertovat Jaana Lähteenkorva ja Pauliina Mero Pumpulista.

- Tämä on tavallista arkea. Asukkaat asuvat kodeissaan ja me annamme heille apua. Kun vointi heikkenee iän myötä, me autamme tarjoamaan samoja asioita, joista asukkaat ovat ennenkin nauttineet. Meillä on joskus rosvopaisti-iltoja ja makkarapaistoa, mutta tärkeintä on läheisyys ja läsnäolo, sanovat hoitajat.

- Kaiken A ja O on asukkaiden tunteminen, mistä he pitävät ja mistä eivät. Se helpottaa myös dementikoiden hoitamista. Suunnilleen puolet asukkaista on itse maksavia ja puolet yhteiskunnan maksavia. Ei pidä paikkansa että hoitokoti on vain hyvätuloisille. Maksut ovat 3000 eurosta ylöspäin, hoidon tarpeesta riippuen.

.
.