1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pentutehtailija voi tehdä vuodessa 100 000 euron tilin

Eläinsuojeluvalvojan mukaan pentutehtailu jatkuu niin kauan kun ihmiset ovat valmiita ostamaan rekisteröimättömiä lemmikkejä. Verottajalle pentutehtailu ei näy tilastojen mukaan kuitenkaan suurena ongelmana.

Kotimaan uutiset
Koiranpentu
Yle

Pentutehtailija voi tehdä rekisteröimättömien koiranpentujen myynnillä Varsinais-Suomessa jopa 100 000 euroa harmaata tuloa vuosittain. Eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra toteaa, että maakunnassa on ainakin kaksi suurta pentutehdasta, joissa syntyy satoja pentuja joka vuosi.

- Jostain ihmeen syystä ihmiset ovat valmiita maksamaan näistä tehtaissa tuotetuista pennuista 800 euroa kappaleelta. Näin tehtailijoille kertyy vuosittain valtava summa rahaa.

- Vastuu pentutehtailun jatkumisesta pitää valitettavasti heittää ostajalle. Niin kauan kun riittää ostajia, riittää myös myyjiä, Leyser-Kopra huomauttaa.

Eläinsuojeluvalvojan mukaan pentutehtaiden valvonta on äärimmäisen hankalaa. Leyser-Kopra sanoo, että jokaisesta pentueen vanhempia on käytännössä mahdotonta selvittää.

- Jos koirat ovat vielä tunnistusmerkitsemättömiä, on mahdotonta tietää, kuinka usein narttuja käytetään pennutukseen.

Verottaja ei pysy pentukaupan perässä

Pentutehtailun valvontaa hankaloittaa myös se tulkinnanvaraisuus, että eläinsuojelulain mukaan narttua ei saa rasittaa liian usein tapahtuvilla synnytyksillä. Suomen Kennelliitto kuitenkin linjaa, että pentueiden välillä pitää kulua vähintään 10 kuukautta.

Jostain syystä ihmiset ovat valmiita maksamaan tehtaissa tuotetuista pennuista 800 euroa kappaleelta.

Heidi Leyser-Kopra

- Tehtaassa voi olla kymmeniä aikuisia koiria. Se vaatii lähes kuukausittaisia tarkastuskäyntejä, jotta tietää millä nartulla on tällä hetkellä pentuja ja onko sillä samalla nartulla uusia pentuja liian usein, Leyser-Kopra sanoo.

Myös verottajan on hankala valvoa harmaata pentukauppaa. Käytännössä yksittäisten pentueiden myyntiin ei puututa, mutta mikäli myytyjä pentueita on useita, saattaa myös verottaja kiinnostua asiasta.

Veroasiantuntija Marika Raittinen Varsinais-Suomen verotoimistosta toteaa, että verottaja saa vuosittain vain muutamia pentutehtailuun liittyviä yhteydenottoja.

- Kaikki harmaan talouden kuriin saattaminen on luonnollisesti Verohallinnolle tärkeä asia ja havaittuihin väärinkäytöksiin pyritään luonnollisesti puuttumaan. Pentutehtailu ei kuitenkaan näyttäydy meillä minään erityisen merkittävänä asiana, ainakaan meille tehtyjen ilmoitusten kautta, Raittinen sanoo.

Leyser-Kopra ymmärtää, että verottajan on vaikea pysyä kärryillä, kun kasvattajat myyvät rekisteröimättömiä pentuja.

- Eihän se eläinsuojelua paranna, maksettiin niitä veroja tai ei. Se on kuitenkin harmaata taloutta pahimmillaan, Leyser-Kopra sanoo.

Pentutehtailijalla on tietyt tunnusmerkit

Leyser-Kopran mukaan lemmikkiä mielivä voi tunnistaa pentutehtailijan helposti. Selkeä tunnusmerkki on se, että myynti-ilmoitukseen on merkattu prepaid-liittymän puhelinnumero. Näin ostaja ei voi saada mitään tietoja koiran kasvattajasta.

Pentutehtailu ei kuitenkaan näyttäydy meillä niin suurena asiana meille tehtyjen ilmoitusten kautta.

Marika Raittinen

- Tehtailija voi käyttää myös väärää nimeä. Usein myös sovitaan ostajan kanssa tapaaminen jossakin lähistöllä tai tuodaan pentu jopa suoraan ostajan kotiin. Jos ostaja ei pääse missään vaiheessa näkemään pennun ja emän elinolosuhteita, hälytyskellojen pitäisi alkaa soida, Leyser-Kopra kertoo.

Eläinsuojeluvalvoja muistuttaa, ettei lemmikkiä kannata hankkia pentutehtaasta edes siinä mielessä, että haluaisi pelastaa eläimen huonoista oloista.

- Sehän on sama kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Pentuja tehtaillaan juuri kysynnän mukaan.

Mikäli pentukaupan jälkeen herää epäilys koiran alkuperästä, eläinsuojeluvalvojalle voi tehdä nimettömän ilmoituksen. Leyser-Kopra sanoo, että sitä ei tarvitse pelätä, että menettää juuri ostamansa lemmikin.

- Suomalainen ei ehkä halua myöntää tehneensä hölmösti. Kannattaa kuitenkin tehdä ilmoitus, jos minkäänlaisia epäilyksiä herää. Asia tarkastetaan, kunhan saamme mahdollisimman tarkat tiedot kohteesta.

Lue seuraavaksi