Raastuvankadun talo vaatii jättiremontin

Eksoten pian jättämä arvotalo Lappeenrannassa saattaa sotaorpojen ja sotaleskien säätiön miljoonavelkoihin. Säätiölle etsitään varakasta vuokralaista, joka pikkuhiljaa maksaisi remontin.

Säätiöt ja apurahat
Sosiaalivirasto

Lappeenrannan sotaleskien ja sotaorpojen säätiö tarvitsee Raastuvankadun taloon uuden, erittäin maksukykyisen vuokralaisen, jollei useampia. Säätiön hallituksen puheenjohtajan Juha Hiltusen mukaan nykyisellä vuokratasolla rakennusta ei kannata remontoida toimistokäyttöön.

Arvokasta rakennusta on tänä vuonna yritetty sisäilmaongelman takia tyhjentää Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin työntekijöistä. Kolmisenkymmentä henkilöä odottaa vielä siirtoa muualle.

Runsas puolet työntekijöistä on siirtynyt uusiin tiloihin Valto Käkelän kadulle. Osalle pitäisi valmistua paikka tämän kuun aikana Valto Käkelän kadulle entisistä AMK tiloista. Loput sijoitetaan keskustan vuokratiloihin.

Koko sisusta uusiksi

Raastuvankadun talon remontti maksaa monta miljoonaa, sillä talo on rakennettava sisältä kokonaan uudestaan. Esimerkiksi välipohjat pitää repiä auki. Talossa on käytetty rakennusajankohdan mukaisia materiaaleja kuten eristeinä turvetta ja sammalta.

- Päällekkäin asennetut lattioiden linoleumikerrokset ovat myös vuosien mittaan keränneet kosteutta, selvittää Juha Hiltunen. Homekasvustoa talosta ei ole löytynyt kosteusongelmista huolimatta.

- Ihmiset ovat nykyisin herkistyneet kaikelle. Ja yksi ongelmanaiheuttaja taisi olla kymmenen vuotta sitten asennettu koneellinen ilmastointi. Jotkut ovat sanoneet ilman huonontuneen sen jälkeen, kertoo Hiltunen.

Säätiöllä on ollut jo valmiina suunnitelmat ikkunoiden uusimiseen. Ulospäin niiden pitää näyttää alkuperäisiltä.

Käyttö ratkaisee remontin hinnan

Lopulliset remonttikustannukset tiedetään sitten, kun talon käyttötarkoitus on selvillä. Juha Hiltusen mukaan agentit ovat metsästäneet vuokralaisia ja ratkaisua odotetaan tämän vuoden puolella.

Säätiötä odottaa jättimäinen velanotto, entisen päälle. Samaan kortteliin Koulukadulle saneerattiin Eksotelle vuokralle kesällä avattu hyvinvointineuvola, jota varten lainaa otettiin 600 000 euroa.

Apurahahanakin meni kiinni 

Vuokratulojen vähenemisen ja velkojen takia Lappeenrannan sotaorpojen ja sotaleskien säätiö ei ole jakanut lainkaan apurahoja.

- Vuokratulot näistä kahdesta talosta ovat ainoa tulomme, valaisee hallituksen puheenjohtaja Juha Hiltunen. Viime vuonna säätiö jakoi stipendejä noin 70 000 euron arvosta.

Raastuvankatu 9 on merkitty arvorakennusten luetteloon. Sen on suunnitellut arkkitehti Lars Sonck valtion rikkihappotehtaan pääkonttoriksi.

Talo valmistui vuonna 1933. Sittemmin se on toiminut mm. suojeluskuntatalona ja Lappeenrannan kaupungintalona.

Sodan aikana talo vaurioitui pahasti pommituksissa. Sitä on korjattu monet kerrat kunkin ajan oppien mukaisesti eikä rakennusvirheitä ole tutkijoiden mukaan tapahtunut.