1. yle.fi
  2. Uutiset

Mitt Romney - liikemies ja kuvernööri

Obaman haastaja, republikaanien ehdokas Mitt Romney on näyttänyt kyntensä liike-elämässä ja koonnut miljoonaomaisuuden. Poliittisiin kisoihin hän on lähtenyt usein koukkaamalla konservatiivisten arvojen kautta.

USA:n presidentinvaali
Mitt Romney kannattajiensa ympäröimänä.
Mitt Romney juhli voittoaan Tampassa Floridassa tiistaina.Erik S. Lesser / EPA

Willard Mitt Romney syntyi 12.3.1947 Detroitissa, Michiganissa. Hänen äitinsä Lenore luopui näyttelijäurastaan mentyään naimisiin George Romneyn kanssa. George Romney oli kotoisin vaatimattomista oloista eikä koskaan käynyt kouluja loppuun.

Hän työskenteli puuseppänä ja maalimyyjänä ennen liike-elämään siirtymistään. George Romney eteni tällä uralla rivakasti, hän toimi American Motors –yhtiön hallituksen puheenjohtajana 1954-1962 ja Michiganin osavaltion kuvernöörinä 1963-1969.

Mitt Romney meni naimisiin Ann Daviesin kanssa vuonna 1969. He olivat tavanneet toisensa jo koulussa. Romneyt saivat viisi poikaa, nimeltään Tagg, Matt, Josh, Ben and Craig.

Mitt ja Ann Romney kuuluvat Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkkoon ja ovat tuoneet mormonismin mukaan vuoden 2012 vaalikampanjaan. Nuorukaisena Mitt Romney toimi 2,5 vuotta mormonien lähetyssaarnaajana Ranskassa.

Opiskelu ja liikemiesura

Mitt Romney kävi koulunsa arvostetussa Cranbrookissa ja siirtyi opiskelemaan Brigham Young yliopistoon Utahiin jostavalmistui vuonna 1971. Sen jälkeen hän muutti Harvardiin, jossa hän suoritti oikeustieteen tutkinnon Harvard Law Schoolissa ja MBA-tutkinnon Harvard Business Schoolissa vuonna 1975.

Vuonna 1999 Romney pyydettiin mukaan pelastamaan skandaaleihin ja velkakierteeseen ajautuneet Salt Lake Cityn olympiavalmistelut.

Harvardista valmistuminen jälkeen Romney työskenteli konsulttina like-elämässä useita vuosia ja perusti sitten vuonna 1984 Bain Capital –nimisen investointiyhtiön. Sen pääoman turvin perustettiin tai uudelleen organisoitiin satakunta yritystä, tunnetuimpina Staples, Bright Horizons ja The Sports Authority.

Bain Capital keskittyi ennen muuta vaikeuksiin ajautuneisiin ja toimintansa alkuvaiheen ongelmien kanssa kamppaileviin yrityksiin. Investointiyhtiö saavutti suurta menestystä monilla aloilla, mutta talouslaman iskiessä osa sen yrityksistä ajautui saneeraukseen ja konkurssiin.

Vuonna 1999 Romney pyydettiin mukaan pelastamaan skandaaleihin ja velkakierteeseen ajautuneet Salt Lake Cityn olympiavalmistelut. Romneyn liikemiestaidot tulivat hyvään käyttöön talviolympialaisten järjestelykomitean puheenjohtajana, ja helmikuussa 2002 pidetyt Salt Lake Cityn kisat olivat suuri menestys niin taloudellisesti kuin urheilullisestikin.

Poliittinen ura

Kuvernöörin poikana Mitt Romney seurasi politiikkaa läheltä jo lapsena. Isä George Romney pyrki republikaanien presidenttiehdokkaaksi vuonna 1968 mutta vetäytyi kisasta kun hänen Vietnamin sotaa arvostelleet kannanottonsa tulivat julkisuuteen.

Mitt Romney pyrki politiikkaan ensi kertaa vuonna 1994, kun hän asettui istuvan senaattorin Ted Kennedyn vastaehdokkaaksi Massachusettsissa. Kokenut kehäkettu Kennedy oli valittu Yhdysvaltain senaattiin jo vuonna 1962, presidentiksi valitun veljensä John F. Kennedyn vapaaksi jättämälle paikalle.

Ted Kennedysta oli Bill Clinton ensimmäisellä kaudella tullut yksi vaikutusvaltaisimmista senaattoreista, eikä kokemattomalla Romneylla ollut senaattorikisassa mahdollisuuksia.

Uudelleen Romney meni mukaan politiikkaan hienosti sujuneiden Salt Lake Cityn olympialaisten vauhdittamana. Hän asettui vuonna 2003 kuvernööriehdokkaaksi vahvasti demokraattisessa Massachusettsin osavaltiossa ja tuli valituksi. Kuvernöörinä Romney keskittyi osavaltion budjettivajeen supistamiseen ja kattavan terveydenhoidon luomiseen.

Romney käytti vuoden 2008 vaalikampanjaansa arvioiden mukaan 110 miljoonaa dollaria, joista 45 miljoonaa oli hänen omia varojaan.

Yhden kauden Massachusettsin kuvernöörinä toimittuaan Romney ei asettunut uudelleen ehdolle vaan ilmoitti helmikuussa 2007 pyrkivänsä republikaanien ehdokkaaksi Yhdysvaltain presidentiksi.

Vaalikampanjassaan Romney keskittyi tavoittelemaan etenkin kristillisen oikeiston ääniä. Hän otti jo kuvernöörikautensa lopulla selkeän konservatiivisen kannan kantasolututkimukseen, aborttiin, ehkäisypillereihin ja homoseksuaalien oikeuksiin pyörtäen siten aiemmat sanomisensa.

Romney luopui presidentinvaalikampanjoinnista niin sanotun supertiistain jälkeen hävittyään senaattori John McCainille. Romney käytti vuoden 2008 vaalikampanjaansa arvioiden mukaan 110 miljoonaa dollaria, joista 45 miljoonaa oli hänen omia varojaan.

Romney kiinnitti huomionsa jo seuraaviin vaaleihin. Hän piti pystyssä esikuntansa ja vaalien rahoituskanavat. Kesäkuun alussa 2011 Mitt Romney ilmoitti käynnistävänsä kampanjansa vuoden 2012 presidentinvaaleja varten.

Kädenojennuksena teekutsuliikkeen suuntaan Romney valitsi varapresidenttiehdokkaakseen Paul Ryanin, jonka räväkät arviot budjettivajeen leikkauksista ja Obaman ajaman terveydenhuollon arvostelusta ovat saaneet poliittiset vastustajat raivoihinsa.

Romney oli alusta saakka ykkösehdokas republikaanien esivaalissa. Hän vetosi republikaanien pääjoukkoon, mutta ei pystynyt innostamaan vuoden 2010 kongressivaaleissa päätään nostanutta teekutsuliikettä.

Teksasin kuvernööri Rick Perry pysyi loppuun saakka Romneyn haastajana, Ron Paul ja Jon Huntsman luopuivat jo aiemmin. Kovimmaksi haastajaksi nousi esivaalikisan edetessä yllättäen Rick Santorum, joka voitti vaalit useissa osavaltioissa. Lopulta Romney sai valitsijamiesten enemmistön, ja 28. elokuuta 2012 Romney nimettiin virallisesti republikaanien presidenttiehdokkaaksi Tampan puoluekokouksessa.

Kädenojennuksena teekutsuliikkeen suuntaan Romney valitsi elokuun 2012 alussa varapresidenttiehdokkaakseen 42-vuotiaan Paul Ryanin.

Hän on Yhdysvaltain edustajainhuoneen talousvaliokunnan puheenjohtaja, jonka räväkät näkemykset budjettivajeen leikkauksista ja Obaman ajaman terveydenhuollon arvostelusta ovat saaneet poliittiset vastustajat raivoihinsa.

Ryanin valinta on tuonut uutta virtaa Romneyn kampanjaan, mutta Ryanin merkitys vaalin lopputuloksensa kannalta selviää vasta vaalipäivänä.

Kirjoittaja on Yle Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö

Lue seuraavaksi