Hoitoon haetaan tehokkuutta uusilla toimintamalleilla

Etelä-Karjalassa pyritään lisäämään terveydenhuollon tehokkuutta ottamalla käyttöön uutta tekniikkaa ja keksimällä järkevämpiä tapoja tehdä työtä.

Kotimaa
Itseilmoittautuminen kelakortilla
Yle

Lappeenrannan keskussairaalassa on runsaan vuoden ajan käytetty automaattista ilmoittautumista kela-kortin avulla. Eksoten projektipäällikkö Riitta Lehtosen mukaan käytäntö on esimerkki uusista toimintatavoista, joilla työntekijöitä pyritään vapauttamaan turhista työtehtävistä.

- Meillä on nyt yksi sihteeri kokonaan vapautunut tämän ansiosta toisiin tehtäviin.

Lehtosen mukaan uusi järjestelmä on jo maksanut itsensä takaisin ja myös kansalaiset ovat olleet tyytyväisiä uuteen käytäntöön.

- Tutkimuksessa oli vaan neljä prosenttia, jotka eivät halunneet käyttää tätä automaattia.

Yliopistossa haetaan parempia toimintatapoja

Lappeenrannan teknillisessa yliopistossa tutkitaan myös mahdollisuuksia vapauttaa terveydenhuollon resursseja kehittämällä hoidon toimintatapoja. Nuoremman tutkijan Henri Karppisen mukaan terveydenhuollon sisältä löytyy mahdollisuuksia tehdä asioita järkevämmin.

- Yllättävän paljon menee esimerkiksi aikaa soittoihin ja asioiden varmisteluun, koska hoitohenkilökunnalla ei ole saatavilla tarvittavia tietoja. Oikean tyyppisellä tiedon tuottamisella ja teknologialla tähän käytettyä aikaa voitaisiin vähentää. Näin voitaisiin keskittyä olennaiseen eli työn tekemiseen.

Yliopiston tutkijat ovat etsineet parempia toimintamalleja seuraamalla läheltä hoitotyöntekijöitä. Usein parhaiden mallien käyttöön ottoa haittaakin se, että uudistuksia tekevät eivät itse tiedä miten kentällä toimitaan.

- Iso kysymys on se miten esimerkiksi tietoteknillisten järjestelmien tekijöille saadaan ymmärrys siitä, mitä hyvinvointipalvelujen käytännön työ on. Mitä se lääkäri todella tarvitsee, Karppinen sanoo.