1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Laser paljasti Stonehengen kivipaasista kymmeniä kirveenkuvia

Stonehengen laserkartoituksessa on löytynyt kymmenittäin uusia kivikaiverruksia, jotka pronssikaudella olivat selviä mutta katosivat kivien mustuessa. Monumentin ainutlaatuisen lasertutkimuksen anti ylitti kaikki odotukset.

Maailmankuulu brittiläinen kivimonumentti Stonehenge oli myös muinainen taidegalleria, kertovat uusimmat arkeologiset löydöt. Koko Stonehengen kartoittaneessa lasertutkimuksessa löytyi 72 aiemmin tuntematonta kaiverrusta varhaiselta pronssikaudelta.

Kirveenkuvien ylöspäin osoittaneella terällä pyydettiin ehkä myrskyn jumalalta suojelusta myrskyjen ja ukkosten tuhoilta.

Kuvat eivät näy paljaalla silmällä, sillä uurteilla on syvyyttä vain 1 - 3 millimetriä. Englannin kulttuuriperintöä vaalivan English Heritage -järjestön teettämässä lasertutkimuksessa uusia kaiverruksia on paljastunut viidestä paadesta. 71 kuvasta yksi esittää tikaria ja kaikki muut kirveitä.

Stonehengestä tunnettiin tätä ennen 46 muuta kaiverrusta, nekin tikareita ja kirveitä. Ne ovat nyt löydettyjä selvempiä, mutta niistäkin laser näytti uusia yksityiskohtia. Muinoin kaikki kuvat kyllä näkyivät katsojille, kun aika ei vielä ollut tummentanut kiviä.

Aurinkotemppeli sai uusia merkityksiä

Kun kuvien määrä nyt miltei kolminkertaistui, Stonehengestä tuli Etelä-Britannian suurin tunnettu esihistoriallinen taidegalleria. Samalla ne antavat aivan uusia mahdollisuuksia tulkita Stonehengen uskonnollista merkitystä.

Monumentin pääosa rakennettiin 5 000 vuotta sitten ilmeisesti aurinkotemppeliksi, koska se on linjassa sekä talvi- että kesäpäivänseisausten kanssa. Seuraavina vuosisatoina Stonehengen käyttö muuttui tavoilla, joita ei vielä tunneta.

Se tiedetään, että vuosina 1800 - 1500 ennen ajanlaskumme alkua Stonehengen ympärille rakennettiin suuria määriä yksittäisiä hautamuistomerkkejä. Samaan aikaan alueelle tehtiin myös rituaalisia kaivantoja.

Oliko jättiläiskirveillä oikea esikuva?

Tikari- ja kirveskaiverrukset ovat juuri tältä ajalta. Indoeurooppalaisessa perinteessä kirveet yhdistyvät myrskyn jumaliin, ja perimätiedon perusteella on arveltu, että ylöspäin osoittaneella terällä pyydettiin suojelusta myrsky- ja ukkostuhoilta. Yhtä lukuun ottamatta kaikki Stonehengen kirveet osoittavat ylöspäin.

Kiinnostava havainto on myös se, että monet kirveenkuvista ovat täsmälleen samankokoisia. Ne on siis saatettu piirtää vetämällä viiva oikean kirveenterän ympäri.

Jos kaikki kuvat tehtiin samoin, Stonehengen alueen asukkailla oli suurempia kirveitä kuin arkeologissa kaivauksissa on koskaan löydetty, terältään jopa 46-senttisiä.

English Heritagen mukaan tutkimuksen tulokset ylittivät muutoinkin odotukset. Uutta tietoa saatiin muun muassa siitä, mitkä paasista oli valittu ja käsitelty huolellisimmin. Oletettavasti se kertoo, mistä suunnasta muinaiset rituaalikulkueet Stonehengeä lähestyivät, tutkijat päättelevät.