Hyppää sisältöön

Rothkon maalauksen suttaaja kiistää rikoksen, haluaa kertoa aatteestaan oikeudessa

Venäläismies kirjoitti nimensä Tate-gallerian miljoonamaalaukseen. Hän sanoo ajaneensa kehittämäänsä visuaalisen kulttuurin aatesuuntaa, yellowismia.

Venäläismies, jota syytetään Mark Rothkon maalauksen turmelemisesta viikonloppuna Lontoon Tate-galleriassa, on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Asianajajansa mukaan Wlodzimierz Umaniec haluaa oikeudenkäynnin, jossa hän voi tuoda esiin oman käsityksensä visuaalisesta kulttuurista.

Britanniassa asuvaa 26-vuotiasta miestä, joka käyttää nimeä Vladimir Umanets, ei päästetty vapaaksi takuita vastaan, vaan hän joutui jäämään selliin odottamaan ensi viikolla järjestettävää oikeudenkäyntiä. Hänellä ei ole Britanniassa pysyvää osoitetta. 

Ulmaniec kiistää taulun arvon alenneen

Umaniec on julkisuudessa ilmoittautunut mieheksi, joka vetäisi sunnuntaina mustalla tussilla kirjoitusta Rotkon taulun nurkkaan.

– Uskon vahvasti siihen, mitä teen. Olen omistanut sille elämäni, Umaniec sanoi tiedotusvälineille tiistaina. 

Hän on perustanut yellowism-aatteen, joka internetsivunsa mukaansa "ei ole taidetta eikä antitaidetta, vaan visuaalista kulttuuria". Hän kiistää halunneensa turmella taulua tai alentaa sen arvoa.

Rothkon maalaus Mustaa ruskeanpunaisella on restauroitavissa ennalleen, asiantuntijat sanovat. Tate ei ole kertonut teoksen rahallista arvoa, mutta keväällä yksi Rotkon muista töistä myytiin 67 miljoonalla eurolla.