1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksan opetusministeriä epäillään väitöskirjansa plagioinnista

Nettiaktivisti on julkaissut arveluttavia kohtia Annette Schavanin väitöskirjasta. Aktivistiryhmä on tutkinut uutterasti vanhoja väitöskirjoja ja paljastanut jo useita plagioijia.

Ulkomaat

Saksan opetusministeriä Annette Schavania epäillään toisten töiden kopioinnista väitöskirjaansa. Epäilyjä on ollut jo keväästä asti, mutta nyt internetiin on vuotanut kohtia, joiden väitetään olevan jäljennöksiä toisilta tutkijoilta, kertovat Saksan tiedotusvälineet.

Schavanin ministerikumppani Karl-Theodor zu Guttenberg joutui luopumaan puolustusministerin salkusta toissa keväänä väitöskirjaväärennöksen vuoksi.

Saksan nettiaktivistit ovat tutkineet innokkaasti vanhoja väitöskirjoja sitten Guttenbergin paljastumisen. Jo kahdeksan nimekästä tohtoria on menettänyt arvonimensä plagionnista paljastuneina.

Guttenbergia lievempi tapaus

Tällaisen tutkimuksen tulosta oli myös keväänä virinnyt epäilyt, ettei Schavan ollut kaikilta osin tutkimuksensa tekijä. Aktivistiryhmä ei kuitenkaan ollut vakuuttunut todisteidensa riittävyydestä, jotta niitä olisi voinut julkaista. Nimetön bloggari päätti toisin: hän julkaisi tiistaina internetissä 92 epäilyttävää kohtaa 335-sivuisessa väitöskirjassa.

Schavan väitteli vuonna 1980. Suurimmassa osassa epäilyksenalaisista kohdista hän näyttää muokanneen hieman muista tutkimuksista otettua tekstiä, jotta näyttäisi siltä, että hän oli lukenut alkuperäiset lähteet. Gutenberg sen sijaan kopioi suuria osia toisten työtä mainitsematta lähdettä.

Düsseldorfin yliopisto on kertonut tutkivansa uudelleen Schavanin väitöskirjan. Schavan itse on kiistänyt syyllistyneensä huijaukseen.

Lue seuraavaksi