Balilla muistellaan pommi-iskun uhreja - uusi terrori-isku uhkana

Balin pommi-iskuista tulee perjantaina kuluneeksi kymmenen vuotta. Muistotilaisuudet Balilla ovat jo alkaneet, vaikka viranomaisilla on tietoja uusien iskujen suunnittelusta.

Ulkomaat

Indonesiassa Balin saarella kymmenen vuoden takaisen pommi-iskun muistotilaisuudet ovat alkaneet. Turvatoimet on kiristetty äärimmilleen, sillä uhkana ovat uudet terrori-iskut.

Indonesian viranomaiset sanoivat keskiviikkona saaneensa luotettavia tietoja, joiden mukaan Balin pommi-iskujen kymmenvuotispäiväksi on suunnitteilla uusia iskuja. Balin pommi-iskuissa kuoli 202 ihmistä vuonna 2002.

Balilla Kutan ja Jimbaranin rantakylissä partioi noin 1 500 poliisia ja sotilasta. Paikalla on myös muun muassa tarkka-ampujia, poliisin kommandojoukkoja sekä tiedusteluagentteja. Hälytystila on korkein mahdollinen, sanoivat indonesialaisviranomaiset.

Muistojuhlallisuudet huipentuvat perjantaina, jolloin uhrien perheet ja arvovieraat saapuvat paikalle. Muun muassa Australian pääministeri Julia Gillard aikoo uhkasta huolimatta osallistua muistotilaisuuksiin Balilla. Kuolleista 88 oli australialaisturisteja.

Kaksi pommia räjähti turistien suosimissa yökerhossa ja baarissa Kutan rannalla 12. lokakuuta 2002. Terroriteon tekijäksi osoittautui islamistinen Jemaah Islamiyah -liike. Iskujen tarkoituksena oli ajaa ulkomaalaiset pois Indonesiasta ja tehdä maasta osa laajempaa islamilaista valtiota.

Kolme terrori-iskuun syyllisiksi todettua on telotettu ja muille on langetettu pitkiä vankeustuomioita. Balin turismi kärsi pahoin pommi-iskujen maineesta.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset