Hyppää sisältöön

Islamistit sortavat naisia ja tekevät julmuuksia Malissa

Malissa vieraillut YK:n edustaja kertoo islamistikapinallisten tekemistä raakuuksista. Naisia sorretaan, rikoksista syytettyjä on ruoskittu ja jopa teloitettu julkisesti.

Kuva: Tanya Bindra / EPA

Malin pohjoisosan vallanneet islamistit syyllistyvät raakoihin ihmisoikeusloukkauksiin, kertoo Malissa vieraillut YK:n edustaja Ivan Simonovic.

Simonovicin mukaan sortotoimet kohdistuvat erityisesti naisiin. Islamistit ovat estäneet naisten työnteon ja alkaneet kerätä listoja naimattomista äideistä ja naimattomista raskaana olevista naisista. Listat ovat lisänneet pelkoja rankaisutoimista.

Islamistit soveltavat Malin pohjoisosassa sharia-lakia ja käytössä ovat kovat rangaistukset. Simonovic kertoo, että islamistit ovat määränneet kolme julkista teloitusta, kahdeksan amputaatiota ja useita ruoskimisia. Lisäksi aviorikoksesta syytetty pariskunta on kivitetty kuoliaaksi.

Myös naisten pakottaminen avioliittoon on yhä yleisempää. YK:n edustajan mukaan vaimon voi ostaa tuhannella Yhdysvaltain dollarilla. Naisia käytetään hyväksi ja heitä pakotetaan prostituutioon. Islamistikapinalliset ovat myös ostaneet lapsisotilaita riveihinsä.

Mali on ajautunut sekasortoon viime keväänä tapahtuneen vallankaappauksen jälkeen. Sotilaat syrjäyttivät maan presidentin Amadou Toumani Touren, jonka jälkeen islamistikapinalliset käyttivät sekavaa tilannetta hyväkseen ja alkoivat vallata lisää alueita Malin pohjoisosassa. Islamistien hallinnassa on tällä hetkellä noin kaksi kolmasosaa Malin pinta-alasta.

Länsi-Afrikan maiden talousyhteisö ECOWAS on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostolta lupaa sotilasoperaatiolle Maliin. Turvallisuusneuvosto on vaatinut tarkempaa suunnitelmaa väliintulosta ennen kuin se voi ottaa myönteisen kannan. Ranska on kannattanut Länsi-Afrikan maiden väliintuloa Malin tilanteen ratkaisemiseksi.     

.
.