Mo Yan sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon

Ruotsin Akatemia ilmoitti voittajan nimen tänään keskiviikkona Tukholmassa.

kulttuuri
Kiinalainen kirjailija Mo Yan pitää puhetta Frankfurtin kirjamessuilla lokakuussa 2009.

Vuonna 1955 syntynyttä kiinalaiskirjailija Mo Yania on verrattu mm. Franz Kafkaan sekä Joseph Helleriin.

Länsimaissa Mo Yan tunnetaan kahdesta romaanista, joiden perusteella on tehty elokuva nimeltä Punainen pelto. Elokuva on tehty vuonna 1987 ja julkaistu Suomessa vuonna 1989. Kirjailijan teoksia ei ole suomennettu.

Palkinnosta ilmoittanut Ruotsin akatemian vakituinen sihteeri Peter Englund kertoo, että akatemia oli yhteydessä kiinalaiskirjailijaan ennen nimen julkistamista.

- Hän sanoi olevansa ylitsevuotavaisen iloinen ja samalla kauhuissaan, kertoo Englund.

Kirjailijan taiteilijanimi Mo Yan tarkoittaa "älä puhu". Mo Yanin oikea nimi on Guan Moye. Hän kertoo valinneensa nimensä muistuttaakseen, että avoin puhe ei ole aina tervetullutta Kiinassa.

Mo Yanin kirjoissa käsitellään sosiaalisia kysymyksiä maagisen realismin keinoin. Mo Yanin kerrotaan kirjoittaneen viimeksi julkaistun teoksensa _Life and Death Are Wearing Me out _43 päivänä aikana perinteiselle kiinalaisella paperille musteella ja siveltimellä.

Otava on ilmoittanut julkaisevansa teoksen ensi syksynä. Teoksen suomentaa Riina Vuokko.

Suomalaisille tuntematon, Kiinan valtion arvostama kirjailija

Mo Yan on ensimmäinen Kiinan kansalainen, joka saa Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Vuonna 2000 palkittu Gao Xiangjian oli palkinnon saadessaan Ranskan kansalainen.

Sinologi, kirjailija Pertti Seppälä puolestaan kuvailee Ylen Kultakuume-ohjelman haastattelussa kirjailijaa tarkkaan.

- Hän kirjoittaa vyöryvää tekstiä, joka imaisee sisäänsä koko maailmankaikkeuden, maalailee Seppälä.

Mo Yan kuvaa kiinalaista maalaiselämää 1930-50-luvuilla. Hän antaa kirjoissaan Kiinasta monisyisen kuvan.Seppälä kertoo, että Mo Yan ei ole varsinainen toisinajattelija, vaikka hänen kirjojaan onkin aika ajoin kielletty. Viime aikoina kiinalainen media on rummuttanut hänen palkitsemisensa puolesta erityisen voimallisesti.

- Mo Yan taiteilee rajapinnalla. Hän tietää, miten ja mistä asioista, voi kirjoittaa Kiinassa

Seppälän mukaan Mo Yan on saavuttanut kirjailijana aseman, jossa hänelle sallitaan kirjoittaminen mm. seksistä, politiikasta ja lähihistoriasta.

Seppälän näkemyksen mukaan Nobel-voittaja on kuitenkin selvästi Kiinan hallituksen miehiä.

- Esimerkiksi, jos samoille kirjamessuille on kutsuttu Euroopassa vaikuttavia kiinalaisia toisinajattelijoita, hän ei suostu tulemaan paikalle lainkaan.

Seppälä näkee, että Mo Yan on kaunokirjailijana merkittävä tekijä.

- Tämä ei selvästikään ollut poliittinen vaan kirjallinen valinta.

Maailman tunnetuin kirjallisuuspalkinto

Nobelin kirjallisuuspalkinto on yksi viidestä alkuperäisestä Nobel-palkinnosta. Nobelit myöntää Ruotsin Akatemia. Kirjallisuuspalkintoa on jaettu vuodesta 1901 lähtien muutamien sotavuosien taukoja lukuun ottamatta.

Aloitteen Nobel-palkinnoista esitti dynamiitin keksijä Alfred Nobel.

Suomeen palkinto on tullut vain kerran vuonna 1939, jolloin Nobelin sai Frans Eemil Sillanpää. Ruotsalaisia kirjailijoita on sen sijaa palkittu usein. Viimeksi viime vuonna ruotsalainen runoilija Tomas Tranströmer sai tämän suuren tunnustuksen.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajalle myönnetään mitali sekä huomattava rahasumma.Tänä vuonna palkinto on kahdeksan miljoonaa Ruotsin kruunua eli vajaat miljoona euroa.

Lähteet: AP