1. yle.fi
  2. Uutiset

Amnesty: Pakkohäädöt yleistyneet Kiinassa

Kiinassa häädetään ihmisiä kodeistaan rakennusprojektien tieltä. Amnestyn mukaan pakkohäädöt ovat vakava uhka Kiinan sisäiselle vakaudelle.

Ulkomaat

Ihmisten pakkohäädöt ovat yleistyneet huomattavasti Kiinassa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Amnestyn mukaan pakkohäädöt ovat vakava uhka Kiinan sisäiselle vakaudelle.

Useita häätöjä vastustaneita ihmisiä on surmattu ja monet ovat päätyneet vankilaan tai työleirille. Kolmen viime vuoden aikana jatkunut rakennusbuumi on vauhdittanut epäselviä maakauppoja ja lisännyt pakkohäätöjä.

Amnestyn raportissa kerrotaan, että viranomaiset ottavat asuntoja, maa-alueita ja tontteja haltuunsa ja myyvät ne rakennuttajille. Usein tonttien ja asuntojen anastuksiin ja häätöihin liittyy väkivaltaa ja häirintää. Rakennuttajat myös palkkaavat rikollisia uhkailemaan asukkaita muuttamaan pois. Amnesty tutki raportissan 40 Kiinassa tehtyä pakkohäätöä. Yhdeksässä tapauksessa häätöä vastustanut ihminen sai surmansa.

Pakkohäätöjen taustalla on paikallisviranomaisten rahantarve. Amnestyn mukaan viranomaiset ovat ottaneet suuria lainoja saavuttaakseen kommunistisen puolueen antamat kasvutavoitteet. Paikallishallintojen talous riippuu pitkälti rakennusprojekteista.

Kiinassa valtio tai kollektiivit omistavat tontit ja maa-alueet, mutta kansalaiset voivat ostaa maankäyttöoikeuksia. Kansalaisilla on oikeus korvauksiin häätötapauksissa, mutta usein korvaussummat ovat liian pieniä.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi