1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maalämpö teki taloyhtiöstä viranomaisten heittopussin

Vihdin Nummelassa sijaitseva kerrostaloyhtiö vaihtoi viime syksynä sähkölämmityksen maalämpöön. Lupien piti olla kunnossa, mutta nyt lämmitysjärjestelmää uhkaa purkaminen.

Kotimaan uutiset
Isännöitsijä Vesa Ryyppö esittelee maalämpöjärjestelmää.
Yle

Vihtiläisessä kerrostaloyhtiössä yritettiin viime syksynä tehdä ekoteko. Sähkölämmitys päätettiin vaihtaa maalämpöön. Yhtiön lämmityskulut tippuivat alle puoleen.

Kunnalta myönnettiin maalämmön rakentamiseen tarvittavat luvat ja lämpökaivojen poraus aloitettiin toimenpideluvan ja aloitusluvan turvin. Pian ongelmat kuitenkin alkoivat.

– Tasan vuosi sitten rakennusvalvonta keskeytti työt. Laitteisto oli kuitenkin silloin jo käyttökuntoinen. Siitä asti on laitteita pyöritetty, taloyhtiön isännöitsijä Vesa Ryyppö kertoo.

Vesilaki yllätti rakennuttajan

Taloyhtiön valitsema rakennuttaja oli ollut yhteydessä kuntaan ennen poraustöiden aloittamista. Kaikkien lupa-asioiden piti olla kunnossa, mutta lainsäädäntö yllätti niin rakentajat kuin kunnan virkamiehetkin. Maalämpöjärjestelmälle olisi pitänyt hakea myös vesilain mukainen lupa. Kunta ei ilmoittanut rakentajille, että tätä lupaa tarvittaisiin.

Nyt on asunto myymättä, kun ei pääse asunnosta eroon epäselvän tilanteen takia

Vesa Ryyppö

– Missään ei sanota miten menetellään, milloin tarvitaan vesilain mukaista menettelyä ja milloin ei. Ainoastaan sanotaan, että toimenpidelupa tarvitaan. Lainsäädännössä ei ole oikein selviä määräyksiä siitä, miten kulloinkin menetellään, Vihdin tekninen ja ympäristöjohtaja Rauno Kujanpää sanoo.

Kunnalta ei kerrottu taloyhtiölle rakennusvaiheessa, että vesilain mukaista lupaa saatetaan tarvita matkan varrella.

– Tietenkin olisi ollut hyvä, jos näin olisi tehty, mutta varsinaisesti tätä ei ollut tiedossa rakennusvalvonnalla, tämmöinen ei tullut mieleen, Kujanpää selittää.

Epäselvä tilanne tuskastuttaa

Vesilain mukainen lupa on yhä Etelä-Suomen aluehallintoviraston käsittelyssä. Lupahakemukseen tuli lausunto muun muassa Uudenmaan ELY-keskukselta. ELY vaatii, että maahan upotetut lämmönsiirtoputkistot pitää poistaa ja lämpökaivot täyttää.

Jos lämpöjärjestelmä ei saa vesilain mukaista lupaa ja se on purettava, kokee taloyhtiö raskaat tappiot. Lämmitysjärjestelmän rakentamisen ja purkamisen loppusumma kohoaa puoleen miljoonaan euroon. Laskun maksaja ratkotaan tarvittaessa hallinto-oikeudessa.

Lämmityssotku on ollut asukkaille raskas. Epäselvä tilanne on jatkunut jo vuoden.

– Tässäkin talossa on tilanteita, että on ostettu talopaketit ja tontit toisaalta. Nyt on asunto myymättä, kun siitä ei pääse eroon epäselvän tilanteen takia, isännöitsijä Vesa Ryyppö tuskailee.

Lue seuraavaksi