Omituiset toiveet työllistävät tossutehtaalla

Vesannon tohvelitehtaan työntekijät elättävät itsensä toteuttamalla mitä erikoisempia tossutoiveita. Tuunattujen tohvelien valmistuksessa on koeteltu myös hyvän maun rajoja.

talous
Ompelimon työntekijä sulattaa solumuovia tossujen pohjaan.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Kun Reino & Aino Kotikenkä päätti perustaa tohvelitehtaan Pohjois-Savon Vesannolle, pienessä kunnassa odotettiin merkittävää työllistäjää. Ompelijapulan vuoksi tehtaalla ei kuitenkaan ole pystytty massatuotantoon – sen sijaan Vesannolla on erikoistuttu valmistamaan räätälöityjä tohveleita.

Äskettäin yritys kertoi aloittavansa Nightwish-tohveleiden valmistuksen ensi viikolla. Sen lisäksi Vesannolla tehtaillaan mitä erikoisempia tuunattuja Ainoja ja Reinoja tilaajien toiveiden pohjalta.

Päivänvalon ovat nähneet muun muassa tohvelit, joissa lukee "Mahti panomies" ja "Perkele".

- Tuo "Perkele" on nyt joskus tehty, en tiedä tehtäisiinkö enää. Raja menee siinä, että mitään hyvin rumaa eikä rivoa saisi tehdä, nettikaupasta vastaava Irmeli Nuutinen kertoo.

Uusia työpaikkoja kenties keväällä

Keväällä 2011 perustettu Vesannon tohvelitehdas on hakenut paikkaansa Reino & Ainon osana koko toimintansa ajan. Kun massatuotantohaaveista luovuttiin, ompelimosta vähennettiin kahdeksan työntekijää.

Tällä hetkellä tehdas työllistää 6–7 ihmistä. Kotikengän toiminnasta Vesannolle on keskitetty räätälöityjen tuotteiden lisäksi nettikauppa sekä paistolinja, jossa tohveleiden muovipohja sulatetaan kiinni sukkaan.

Yrityksessä odotetaan kasvua varsinkin nettikaupan puolella. Samalla Vesannolle voidaan ainakin varovaisesti toivoa lisää työpaikkoja.

- Tavoitteena on, että kevään mittaan lisätään räätälöinnin tekoa kevään mittaan kysynnän mittaan. Meillä on tulossa tuotteita, jotka lähtevät ihan ympäri maailmaa, toimitusjohtaja Arto Huhtinen lupailee.