1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ovela hirvas saa haaremin

Porojen seksielämästä on saatu uutta mielenkiintoista tietoa Lapissa. Tutkijoiden mukaan urosporolta vaaditaan koon ja voiman lisäksi myös oveluutta naarasporojen valloittamiseen.

Kuva: Pentti Kallinen

Maailman johtavat porotutkijat seuraavat satelliittipannoilla varustamiaan poroja Inarissa Kaamasen porotutkimusasemalla, jossa tehdään kansainvälisesti alan huippututkimusta.

Juuri nyt on porojen lisääntymisaika kiima-aika eli rykimä kuten Lapissa sanotaan.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikön Mauri Niemisen mukaan porojen rykimä kiinnostaa alan tutkijoita laajasti.

- Olemme sanoisinko sairaalloisen kiinnostuneita poron seksielämästä. Eli tutkitaan oikeastaan kaikkea mitä tapahtuu, Nieminen sanoo.

Taktiikka tärkeää

Urosporot eli hirvaat tappelevat naaraista eli vaatimista ja paimentavat niitä laumoissa.  Tutkijoiden mukaan pelkkä koko ja muskelit eivät kuitenkaan riitä. Jotain pitää olla myös sarvien välissä, sanoo Norjan Ympäristö- ja biotieteiden yliopiston professori  Øystein Holand.

- Taktiikka on tärkeää ja sitä hirvas oppii kokemuksesta.  Raa'an voiman lisäksi pitää olla malttia. Pelkkä testosteronipommi vahingoittaa helposti itseään, Holand sanoo.

Suuren koon ja maltilla käytetyn voiman tuloksena parhaat hirvaat voivat tehdä raskaaksi melkoisen joukon vaatimia.

- Kyllä se aina kumminkin tämä vaadin valitsee. Paras hirvas ja vasontatulos on ollut kun syntyi yhdelle hirvaalle keväällä 36 vasaa. Se on ennätys, Nieminen sanoo.

Unohtavat syödä

Kaamasessa on tieteellisesti varmistettu, että urosporojen elämäntyyli on vaarallisempaa ja kuluttavampaa kuin naarailla jotka muistavat kiima-aikanakin syödä. Professori Øystein Holandin mukaan se tahtoo uroksilta jäädä tohinassa väliin.

- Hirvaat laihtuvat lisääntymisaikana rajusti. Ne keskittävät kaikki voimat lisääntymiseen ja menettävät painostaan jopa neljäsosan. Uroksilla ja naarailla on hyvin erilainen strategia, Holand sanoo.