Naisasialiitto: Sukupuoleen liittyviä ennakkoluuloja purettava jo varhain

Tänään torstaina vietetään ensimmäistä kertaa YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää.

Kotimaa
Tyttöjä koulun pihalla Sierra Leonessa.
Kuvassa on tyttöjä koulun pihalla Sierra Leonessa. Tyttöjen päivästä keskusteltiin myös Aamu-tv:ssä. Vieraina olivat kehitysyhteistyöjärjestö Planin tuore pääsihteeri Ossi Heinänen ja Emilia Paappanen, joka oli vuosi sitten New Yorkissa myymässä YK:lle tyttöjen päivän ideaa.

Sukupuoleen liittyviä ennakkoluuloja purkavasta koulutuksesta pitäisi tehdä pakollista opettajille ja päiväkotien työntekijöille, katsoo Naisasialiitto Unioni. Järjestö huomauttaa, että myös kehittyvien maiden tytöt kohtaavat edelleen sukupuolesta johtuvia ongelmia.

Järjestön mielestä opettajille ja päiväkotien henkilökunnalle annettava niin sanottu sukupuolisensitiivinen koulutus vähentäisi suomalaistyttöjen kohtaamia vaikeuksia.

Käsitys sukupuolesta ja sukupuolirooleista opitaan jo varhain lapsuudessa, joten tasa-arvokasvatuksen pitää alkaa jo päiväkodissa ja varhaiskasvatuksessa.

Naisasialiitto Unionin projektipäällikkö Milla Paumo

Tyttöjen ongelmia ovat muun muassa kuormittavaksi koettu kuolutyö, tyttöjen lisääntyneet itsemurhat ja ammattioppilaitoksissa opiskelevien naisopiskelijoiden kohtaama seksuaalinen väkivalta.

Naisasialiiton mukaan on tärkeää, että sukupuoleen liittyvien ennakkoluulojen purkaminen aloitettaisiin jo päiväkodeissa.

- Käsitys sukupuolesta ja sukupuolirooleista opitaan jo varhain lapsuudessa, joten tasa-arvokasvatuksen pitää alkaa jo päiväkodissa ja varhaiskasvatuksessa, sanoo Naisasialiitto Unionin projektipäällikkö Milla Paumo.

Naisasialiiton toissa- ja viime vuonna tekemässä tasa-arvokasvatuksen pilottihankkeessa selvisi, että tyttöjä ja poikia kohdellaan päiväkodeissa eri tavoin. Tytöille annetaan huomattavasti useammin pikkuapulaisen rooli. Sen sijaan esimerkiksi liikuntaan tai maalaamiseen keskittyvien toimintatuokioiden aikana pojille annetaan jopa kaksi kertaa enemmän huomiota kuin tytöille.

Tänään torstaina vietetään ensimmäistä kertaa YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää.