Shell joutuu vastaamaan Nigerian ympäristötuhoista hollantilaisessa oikeusistuimessa

Oikeuskäsittely saattaa tuottaa ennakkopäätöksen kansainvälisten yritysten korvausvastuusta.

Ulkomaat
Henkilö kastaa kätensä raakaöljyyn.
Valerie Kuypers / EPA

Öljy-yhtiö Shell joutuu vastaamaan hollantilaisessa oikeusistuimessa Nigeriassa tapahtuneista ympäristötuhoista.

Shellin ovat haastaneet oikeuteen neljä nigerialaista maanviljelijää ja Maan Ystävät-järjestö. Asianomistajat vaativat Shelliltä korvauksia elinkeinot Ogonimaalla pilanneista ympäristövahingoista, jotka ovat kanteen mukaan aiheutuneet öljyvuodoista. Kanteen takana olevat kyläläiset sanovat, että öljyvuodot ovat pilanneet viljelysmaita, metsiä ja kalankasvatusaltaita Nigerian suistoalueella.

Torstaina Haagin siviilioikeudessa käsiteltävä tapaus on historiallinen koska hollantilais-britannialainen yritys on nyt kotimaassaan ensimmäistä kertaa vastaamassa ulkomailla tapahtuneista ympäristövahingoista. Käsittely saattaa tuottaa ennakkopäätöksen kansainvälisten yritysten korvausvastuusta.

Shell on aikaisemmin vaatinut ympäristövahinkojen käsittelemistä nigerialaisessa oikeusistuimessa. Yhtiö on myöntänyt olevansa vastuussa kahdesta vuodosta, jotka tapahtuivat vuosina 2008 ja 2009, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kantajat sanovat vuotojen johtuneen muun muassa öljyputkien ruostumisesta, mutta Shellin mukaan yli puolet vahingoista on aiheutunut öljyvarkauksista tai ilkivallasta. Shell sanoo, ettei se ole voinut korjata ympäristövahinkoja alueen huonon turvallisuustilanteen takia. Oikeuden odotetaan antavan ratkaisunsa ensi vuonna.

Lähteet: Reuters, AP