Hyppää sisältöön

Ketsuppipullokin kelpaa räystään puhdistustalkoisiin

Räystäskourut ja sadevesikaivot on syytä puhdistaa lehdistä ja roskista ennen pakkasia. Nojatikapuut eivät ole paras mahdollinen työväline katonrajan syystöissä. Sen sijaan muovisesta ketsuppipullosta ja WC-harjasta voi olla hyötyä.

Kuva: Sari Selin / Yle

Viimeistään lokakuussa omakotitalon omistajan ja mökkiläisen kannattaa suunnata katseensa ylös korkeuksiin. Hyvin usein räystäskourut ovat jo täynnä lehtiä, neulasia ja muuta roskaa, ja sadevesi ei pääse virtaamaan kunnolla ränniin, kertoo huoltoesimies Eemeli Janhunen Mikkelin Huoltotiimi Oy:stä.

- Jos räystäs on tukossa, vesi vuotaa reunan yli ja kastelee tarpeettomasti talon seiniä. Puurakenteinen seinä voi pahimmassa tapauksessa lahota. Kun lehtimoska pitää räystäskourun koko ajan kosteana, se rupeaa hiljalleen ruostumaan. Jos vesi pääsee jäätymään, kouru voi vääntyä, muistuttaa mies seitsemänkerroksisen kerrostalon katolla.

Meneillään on tasakattoisen kerrostalon jokasyksyinen huoltokierros. Kiinteistöhuoltoyhtiön tehtävälistalla on kattokaivo, jonka ympärille on päässyt kertymään vähän sammalta. Kun sammal poistetaan, vesi pääsee taas kaivoon, selvittää katolla turvavaljaissa työskentelevä Ville Forsblom.

- Meillä on kaksi miestä joka työkomennuksella. Samaa suosittelen muillekin, sillä jos esimerkiksi mökillä syystöissä jotain sattuu, naapuri ei välttämättä ole ihan vieressä auttamassa.

Ämpäri, kumihanska ja ketsuppipullon puolikas auttavat syystöissä

Kaupan hyllyt pullistelevat jos jonkinlaisia räystästalkoisiin tarkoitettuja apuvälineitä. Pitkälle harjalle ja  kourukaapimelle sekä painepesurille löytyvät omat kannattajansa, mutta kotikonstein pärjää hyvin. Hyväksi havaittu trio mökin räystäskourujen tyhjennykseen ovat ämpäri, kumisormikas ja halkaistu muovinen ketsuppipullo kaapimena. Innokkaimmat ovat ottaneet käyttöön myös wc-harjan.

Jos vesikouru ja -ränni pääsevät jäätymään, ne ruostuvat helposti. Kuva: Sari Selin / Yle

- Kyllä itsetehdyllä muovikaapimella ja wc-harjallakin puhdasta tulee, jos oikein puhdasta haluaa. Myös kiinteistöhuoltotiimi poistaa lehtiä ja roskia käsin. Lika lähtee kyllä painepesurilla, mutta pesuria ei rännien tyhjentämiseen tarvita. Se vaan räiskii ja sotkee paikkoja, toteaa ammattimies Janhunen.

Kun korkeuksiin on kerran kiivennyt, kannattaa samalla suorittaa silmämääräinen kattokatselmus. Esimerkiksi tiiliverhoillun katon rikkinäiset tiilet on hyvä vaihtaa ennen talven tuloa. Samoin sateen jälkeen sopii tutkia, onko harjakattoisen rakennuksen välikatto kaikilta osin tiivis. Työlistalla ovat myös salaojajärjestelmä ja sadevesikaivot.

- Ne olisi mukavampi huoltaa auringonpaisteessa heinäkuussa kuin syksyllä räntäsateessa, mutta yleensä kodin tarkistustyöt tahtovat jäädä viime hetkeen, veistelee huoltoesimies.

Nojatikkailla helposti lasarettiin

Tänään huoltotiimi kiipesi korkealle kattotyömaalle sisätikkaiden avulla, mutta matalammissa kohteissa käytössä ovat nojatikkaat. Tosin ammattimiehet käyttävät tikkaita vain katolle nousemiseen ja katolta  laskeutumiseen, eivät työskentelyyn. 

Ennen räystäskourujen puhdistusta kannattaa myös katto puhdistaa risuista. Kuva: Sari Selin / Yle

- Perinteisesti kotitalon räystäitä puhdistetaan tikkailla seisten, mutta nojatikkailla työskennellessä vaaranpaikkoja on paljon. Kun kurkotellaan kauas ja tikkaat kaatuvat alta, voi käydä pahasti. Parempi antaa vaikka räystään tulvia yli kuin se, että makaa kipsissä kaksi kuukautta, varottelee kiinteistöhuoltoyrittäjä Eemeli Janhunen. Mies suosittelee muita konsteja.

Kyllä näkee sellaisiakin räystäskouruja, joissa pienet puut kasvavat.

Eemeli Janhunen

- Yhtä ränninpuhdistussessiota varten turvavaljaat ovat vähän kallis hankinta, mutta valjaita voi myös vuokrata rakennuskonevuokraamoista. Matalampiin rakennuksiin voin suositella kevyitä alumiinirunkoisia rakennustelineitä tikkaiden sijaan. Ne ovat turvallisia ja helppoja käyttää.

Huoltotiimi huolehtii noin kuudenkymmenen kiinteistön kunnosta. Ammattimiehen katse etsiytyy kaupungilla liikkuessa vapaa-ajallakin yläilmoihin.

- Kyllä näkee sellaisiakin räystäitä, joista pienet puut kasvavat. Siinä on syystyöt ja tarkastaminen jäänyt väliin aika monta vuotta, miettii huoltoesimies.

.
.