1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Biolan tähyää Intian käymälämarkkinoille

Euralainen Biolan haluaa pilotoida kuivakäymälöiden toimivuutta Intiassa. Rahoitusta pilotille on kuitenkin vaikea löytää.

Kuva: Paavo Häikiö / Yle

Biolan etsii rahoittajaa Intia-yhteistyölleen.

Yhtiön suunnitelmissa on pilotoida kuivakäymälöiden toimivuutta Intiassa yhdessä maan hallituksen kanssa. Pilottivaiheessa tarkoitus on toimittaa tuhannesta kahteen tuhanteen käymälää Intiaan. Biolan tähtää kuivakäymälätuotannon käynnistämiseen Intiassa, mikäli pilottihanke onnistuu.

Biolan Oy:n toimitusjohtaja Esa Mäen mukaan Biolanilla on ollut vaikeuksia löytää pilotille rahoittajaa.

On surullista, ettei konkreettisille piloteille uusin maihin löydy rahoittajia.

Toimitusjohtaja Esa Mäki

- Meillä on kyllä Suomessa erilaisia organisaatioita, jotka auttavat yrityksiä kansainvälistymisessä, mutta konkreettisille piloteille ei tahdo löytyä rahoittajia. Tämä on aika surullista. Toivottavaa olisi, että myös valtiovalta pohtisi, miten pilottihankkeita uusissa maissa voitaisiin tukea.

Biolanilla on valmius käynnistää pilotti muutaman kuukauden aikataululla rahoituksen varmistumisesta. Ensi viikolla Intian Suomen suurlähettiläs vierailee Eurassa yhdessä mahdollisen yhteistyökumppanin kanssa.

Mäen mukaan Intiassa arvioidaan olevan 700-800 miljoonaa ihmistä ilman kunnollista sanitaatiota, joten uusia ratkaisuja kaivataan kipeästi.