Koti saapui Designmuseoon

Designmuseon syksyn päänäyttely kertoo kodista paikkana ja mielentilana.

kulttuuri
Vanha pesukone
Jarno Mela / Lehtikuva

Designpääkaupunkivuoteen kuuluva näyttely tarkastelee, millainen on nykyihmisen suhde kotiin ja millaisia merkityksiä tuttu elinympäristö voi saada. Samalla näyttely peilaa kotoisen ympäristön kehitystä 1800-luvulta nykyaikaan. Näyttelyssä on esillä myös tulevaisuuden koteja.

_KOTI - paikka ja mielentila _-näyttelyn graafiseen ulkoasuun on kiinnitetty erityistä huomiota. Visuaalisen kokonaisilmeen on suunnitellut graafikko Laura Väinölä.

- Tämä näyttely on kaleidoskooppimainen. Täällä on vanhoja kodin asumista käsitteleviä asioita ja toisaalta kaikkea uutta. Siitä muodostuu näyttelyn ilme, kertoo Väinölä.

Koti voi olla intiimi tila tai paikka, josta vain haaveillaan

Näyttelyn rakentajien mukaan koti on henkilökohtainen, jatkuvan muutoksen tila, jota rakennamme täydentämään ja ilmaisemaan omaa persoonallisuuttamme.

Koti voi olla intiimi pieni pesä, kokonaistaideteos, sisustusunelma tai vain paikka virtuaaliulottuvuudessa.

Näyttelyn kuraattori Suvi Saloniemi näkee kodin ennen kaikkea rauhan tyyssijana:

- Omasta puolestani voin sanoa että hyvä koti on sellainen, jonne voi mennä rauhoittumaan ja pakoon kaikelta kiireeltä, mikä tässä yhteiskunnassa on läsnä hyvin monen elämässä.

Yhtä lailla koti voi olla kaipauksen kohde ja turvapaikan symboli ihmiselle, jolla ei ole kotia. Nomadismi voi olla myös vapaaehtoinen valinta: maailman matkaajalle teltta tai hotellihuone voi olla kodinomainen, turvallinen paikka.

KOTI - Paikka ja mielentila -näyttelyyn liittyvistä esineistä, teoksista ja projekteista vastaavat muun muassa Alex Delany, From:, Habbo Hotel. Pekka Harni, Kaarle Hurtig, Kaksi Två, Jeremy Leslie, Elodie Pong, Panu Puolakka, Bita Razavi, Sanna Saastamoinen-Barrois, Nene Tsuboi & Tuomas Toivonen, Emilia Ukkonen, Juha van Ingen ja Timo Wright.

Näyttelyyn kuuluu myös Designmuseon tuottama laaja tapahtumakokonaisuus.