Internetiin pääsee kolmannes, kännykkä löytyy lähes jokaiselta

Afrikassa internetin käyttö maksaa paikoin jopa 20 kertaa enemmän kuin Euroopassa. Erityisen halvalla verkkoon pääsee Norjassa.

internet
Nainen kävelee peltihökkeleiden reunustamaa tietä
Etelä-Afrikkalainen nainen kävelee ilmoituksen ohi, joka tarjoaa mm. huippunopeaa internettiä ja sähköpostia Masiphumelelessä, Kapkaupungissa.EPA/ Nic Bothma

Hieman yli kolmannes maailman väestöstä käyttää internetiä, käy ilmi Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n raportista. Netissä surffasi viime vuonna noin 2,3 miljardia ihmistä, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin vuonna 2010.

ITU:n mukaan palveluiden hinta vaihtelee valtavasti eri puolilla maailmaa. Kalleinta internetin käyttö on köyhimmissä valtioissa.

Kaikkein surkein tilanne on Madagaskarilla, Togossa ja Nigerissä. Afrikassa yhteyshinnat ovat keskimäärin 20 kertaa kalliimpia kuin Euroopassa ja seitsemän kertaa kalliimpia kuin Amerikoissa.

Halvimmalla nettiin pääsee Macaossa, Norjassa ja Singaporessa.

Kännykkä jo kuudella miljardilla

Matkapuhelinten käyttäjien määrä kasvoi viime vuonna 600 miljoonalla. Tällä hetkellä kännykkä löytyy jo kuudelta miljardilta ihmiseltä.

Myös internetin mobiilikäyttö on lisääntynyt huomattavasti. Mobiilikäyttäjiä oli vuoden 2011 lopussa yli miljardi.

ITU on YK:n alainen järjestö, joka muun muassa jakaa kansainvälisiä radiotaajuuksia ja järjestelee puhelinverkkojen käytäntöjä eri maissa.

Lähteet: AFP, AP