Kuluttajaneuvoja: Näin vältät vedätyksen autokorjaamolla

"Sovi etukäteen", sanoo Kuopion maistraatin kuluttajaoikeusneuvoja Aulis Koivistoinen.

Kotimaa
Työn alla jäähdyttimen vaihto.
Maria Rautio / Yle

Kuopion maistraattiin tulee päivittäin valituksia, jotka liittyvät ajoneuvojen huoltoon. Kuluttajaoikeusneuvoja Aulis Koivistoisella on yksinkertainen neuvo riitatilanteiden välttämiseksi: kuluttajan pitäisi sopia korjauksen sisällöstä etukäteen.

- Ongelmia tulee siitä, kun ei selvästi sovita, mitä korjaamolla pitäisi tehdä. On perusasia, että pitäisi ensiksi sopia tilauksesta tai tehdä jopa kirjallinen työtilaus, Koivistoinen opastaa.

Yleisimmin kuluttajien oikeustajua koetteleva asia on hinnoittelu – varsinkin merkkihuolloissa. Kuluttajaoikeusneuvoja muistuttaa, että Suomessa elinkeinonharjoittaja voi hinnoitella palvelunsa periaatteessa vapaasti.

- Jos hintaa ei ole sovittu etukäteen, elinkeinonharjoittaja voi periä "käyvän hinnan", joka on kovan paikan tullen selvästi keskimääräistä korkeampi, Koivistoinen sanoo.

Hän kehottaakin korjaamon asiakasta pyytämään urakasta aina hinta-arvion. Korjaamo voi ylittää arvion painavista syistä 15 prosentilla painavista syistä. Mutta jos kuluttaja sopii enimmäishinnasta, sitä ei voi ylittää.

Takuun kestosta voi olla väärinkäsityksiä

Mikäli autokorjaamo tekee virheen, sille on lain mukaan annettava mahdollisuus korjata virheensä. Tästä voi laistaa ainoastaan poikkeustapauksissa.

- Ja jos korjaamon aiheuttaman virheen korjaamisesta aiheutuu ylimääräisiä kuluja kuluttajalle, korjaamon on ne maksettava. Samoin virheen vuoksi ajetut ylimääräiset ajokilometrit, Kuopion maistraatin kuluttajaoikeusneuvoja Aulis Koivistoinen sanoo.

Koivistoisen mukaan korjaamon vastuun kestoon liittyy kuluttajilla väärinkäsityksiä. Yleinen uskomus on, että korjaamon vastuu päättyy, kun takuu on ummessa.

- Se koskee kuitenkin vain takuun päättymistä, mutta kuluttajansuojalain mukainen virhevastuu jatkuu. Lain henki on, että korjaukset täytyy suorittaa ammattitaidolla ja välttämättä se puoli vuotta tai 15 000 kilometriä ei katkaise korjaajan vastuuta.