Ministeri: Suomalaisdosentti sotkee Suomen ja Venäjän välejä

Suomalaispoliitikot saavat selittää venäläismedialle lasten huostaanottokäytäntöjä. Yhtenä syypäänä tilanteelle mainitaan suomalaisdosentti Johan Bäckman, joka kuitenkin kiistää levittäneensä Venäjälle väärää tietoa.

Johan Bäckman. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomalaiset poliitikot ovat ryhtyneet selittämään venäläisille tiedotusvälineille venäläislasten huostaanottoja Suomessa. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) mielestä yksi syypää kohuun on suomalaisdosentti Johan Bäckman.

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) antoi tänään venäläistoimittajille haastattelua, jonka aiheena olivat venäläislasten huostaanotot Suomessa. Venäläistoimittajia Salolaisen luokse on ohjaillut Suomen ulkoministeriö.

Salolaisen mukaan tilannetta, jossa suomalaisten mielestä Venäjälle välitetään nyt lasten huostaanotosta väärää tietoa, on hyvin vaikea korjata.

- Se on asia, jolle on hirveän vaikea tehdä mitään. Jos joku haluaa levittää väärää tietoa, niin on vaikea sanoa, miten sitä tulisi käsitellä. Mutta sen sijaan meidän pitäisi levittää oikeaa tietoa, Salolainen kertoo.

- Mutta sitten pitäisi kyllä tapahtua jotain muutakin ja siinä meidän suomalaistenkin pitäisi olla vähän joustavampia, eli meidän pitää järjestää sellaisia tilaisuuksia, joissa venäläiset kertovat omasta lainsäädännöstään ja omista käytännöistään ja me kerromme omistamme, Salolainen esittää.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) tapaa vuorostaan venäläistoimittajia perjantaina. Peruspalveluministerin sormi osoittaa kohussa syyttävästi suoraan venäläistoimittajiin yhteyttä pitävään suomalaisdosentti Johan Bäckmaniin.

- Ehkä tämä on ollut tällainen pallo, joka on lähtenyt vyörymään. Ja omalta osaltaan, kun siellä on ollut kaikkien tuntema suomalainen dosentti, joka on sitten halunnut antaa informaatiota omasta näkökulmastaan, Guzenina-Richardson sanoo.

Ministeri mainitsee kohudosentin myös nimeltä.

- Tämä dosentti Bäckman, joka on sitten ollut siellä omalta osaltaan keskustelua vauhdittamassa. Mielestäni on todella tärkeää, että venäläiset viranomaiset saavat oikeaa tietoa siitä, millä tavalla meillä Suomessa lastensuojeluasioissa toimitaan, Guzenina-Richardson huomauttaa.

Bäckman itse kiisti viimeksi aiemmin tällä viikolla ykskantaan, että hän olisi levittänyt naapurimaahan väärää tietoa.

- En, en ole levittänyt mitään väärää tietoa Venäjälle, Bäckman kiisti.