Puolison sairastuminen purkautui kirjaksi

Keskipohjalainen kulttuurivaikuttaja, maakuntaneuvos Viljo S. Määttälä on kirjoittanut vaimonsa elämäkerran. 89-vuotias Määttälä sanoo, että kirjoitusprosessi oli terapiaa, joka auttoi hänet ulos kriisistä, johon vaimon vakava sairastuminen oli hänet syössyt.

Kotimaa
Viljo S. Määttälä ja vaimo Aili kävelemässä tietä pitkin
Kalle Niskala / Yle

Vuosia kestänyt omaishoitajuusjakso ja vaimon sairauden eteneminen veivät voimat. Pari vuotta sitten puoliso oli tilanteessa, jossa piti päättää vaimon siirtämisestä laitoshoitoon.

Jo ennen vaimon sairauden pahenemista Määttälä oli siirtänyt joitakin Aili-vaimon muistiinpanoja tietokoneelle. Vuosien varrella materiaalia oli kertynyt paljon. Nyt oli aika tutustua siihen tarkemmin.

- Hänen kirjeisiinsä, kirjoituksiinsa ja päiväkirjoihinsa tutustuminen oli terapiaa, jolla pystyin purkamaan tilanteen, johon oli ajautunut. Se oli todella vaikea prosessi. Olimmehan olleet naimisissa yli 60 vuotta, hän kertoo tilanteesta, joka johti elämäkerran kirjoittamiseen.

Tutkimusmatka vaimon ajatusten sisimpään ei tuonut suuria yllätyksiä.

-Tietenkin yhteiselämästä tuli aiempaa syvempi kuva ja muistot tulivat paljon elävämmiksi, kun sain tutustua hänen ajatuksiinsa.

Kirjan julkistus

Kirja julkistetaan viikonvaihteessa. Siinä on otteita Ailin Määttälän päiväkirjamerkinnöistä, laulun sanoituksista sekä runoja, mutta ennen kaikkea kerrontaa Ailin ja Viljo S. Määttälän yhteisestä taipaleesta. Lopun epilogissa kirjoittaja, aviomies Viljo S. Määttälä käy läpi vaimon Alzheimerin taudin vääjäämättömän etenemisen vaiheet.

- Ailin kanssa emme keskustelleet elämäkerran kirjoittamisesta, mutta en epäile lainkaan, etteikö hän olisi myöntyväinen tämän kirjan julkistamiseen, Määttälä sanoo

- Kirja on läheisille muisto meidän ajastamme ja toivottavasti muille vastaavassa tilanteessa oleville vertaistuki, sanoo kirjoittaja.

Haluaisin kertoa, että kaikki sairaudet kuuluvat elämään ja niiden yli voi päästä.

Viljo S. Määttälä

- Tieto tällaisesta sairaudesta mullistaa koko elämän. Usein mielen tasapainoon liittyvät sairaudet halutaan salata. Toivon, että meidän tarinamme olisi selviytymistarina ja auttaisi myös muita vastaavassa tilanteessa olevia. Haluaisin kertoa, että kaikki sairaudet kuuluvat elämään ja niiden yli voi päästä, Määttälä kertoo nöyränä..

Laulun taito säilynyt

Alzheimerin tautia sairastavan rinnalla kulkevan omaisen pitää vähitellen hyväksyä, että puoliso etääntyy vuosi vuodelta ja lopulta päivä päivältä syvemmälle sairauteen.

Hoitokodin pihassa vaimo tervehtii miestään sydämellisellä halauksella. Pitkän ulkolenkin aikana silmät kertovat, että sairastuneelle yhteyden pitäminen on työtä.

Alzheimerin tauti antaa Määttälän pariskunnan iloita vielä muutamista yhteisistä asioista:

- Laulun taito Aililla on säilynyt ja hän pystyy vielä lukemaan. Tätä muistelmakirjaa hän onkin lukenut. Joissakin kohdin tekstin pintaan nostattamat tunteet kertovat, että aihe on tuttu ja teksti kertoo jollakin tavalla tutuista asioista. Viljo S. Määttälä sanoo.

_Aili Määttälän elämäkerran " Herastuomarin päiväkirjasta" julkistamistilaisuus lauantaina 13.10.Toholammilla muuttaa luonnettaan, koska Aili Määttälä kuoli edellisenä päivänä perjantaina. _