Halpaa sähkönhintaa tavoitteleva saunoo tuntihinnoittelun mukaan

Tuntihinnoittelussa sähkön hinta elää sähköpörssin tahdissa jopa tunneittain. Halpaa sähköä tavoitteleva kuluttaja sovittaa tässä hinnoittelussa arjen askareet sen mukaan, miten sähkön hinta vaihtelee. Hinta voi kallistua nopeasti, joten riski niiden seuraamisesta jää kuluttajalle.

talous
Pistoke pistorasiassa
Yle Grafiikka

Sähkön tuntihinnoittelu tekee tuloaan kotitalouksiin. Tuntihinnoitteluun perustuva sähkökauppa on käytännössä tullut mahdolliseksi kotitalouksille vasta hiljattain, kun etäluettavat sähkömittarit ovat yleistyneet kodeissa. Samalla sähköyhtiöt lisäilevät tuntihinnoittelun yhdeksi vaihtoehdoksi sähkösopimuksiinsa.

Tuntihinnoittelun avulla kuluttaja voi nykyistä paremmin vaikuttaa maksamansa sähkön hintaan. Tässä hinnoittelussa kuluttajan maksama sähkön hinta elää sähköpörssin tahdissa jopa tunneittain. Hinta voi myös kallistua, nopeastikin. Riskin siitä kantaa kuluttaja.

- Etua on se, jos kuluttaja ostaa tuntihinnoiteltua sähköä, niin se tulee varmasti kokonaisuudessaan edullisemmaksi kuluttajalle. Haittapuolena on se, että sähkön hinta vaihtelee, sitä joutuu seuraamaan ja joutuu itse omaa sähkönkäyttöään mukauttamaan siihen, mitä sähkö maksaa, sanoo johtava asiantuntija Timo Partanen Energiamarkkinavirastosta.

Pesukone pyörii öisin

Hintavaihtelut vaikuttavat kuluttajan normaaleihin arjen askareisiin. Hän valitsee esimerkiksi pyykkäämisen ja saunomisen ajankohdan tarkemmin kuin ennen.

- Saunomisajankohta tulee valittua tarkemmin ja pyykit pestyä yöllä. Tai koneet pesee ne silloin, kun ne on ajastettu pesemään ja lämmityksenkin kanssa tulee vähän säädeltyä. Kyllä sitä kai muutamia kymppejä säästyy, sanoo helsinkiläinen Janne P. Hukkinen.

Hän on käyttänyt tuntihinnoittelua jo vuoden verran. Kuluvan päivän sähkönhinnat Hukkinen näkee omalta kotitietokoneeltaan.

- Tossa on aika huippuhinta (klo) 19-20. Että silloin en ainakaan kyllä saunaan menisi. Se taas laskee, kun mennään kohti puolta yötä. Tällä hetkellä tämän vuorokauden halvin hinta näyttää olevan (klo) 23 ja 24 välissä.

Kuluttajat eivät vielä innostu tuntihinnoista

Tuntihinnoittelu on ollut yritysmaailmassa käytössä jo useita vuosia. Siellä se ei ole saavuttanut suurta suosiota.

Tuntihinnoitteluun lähteneitä kotitalouksia on myös toistaiseksi vähän. Tästä huolimatta johtava asiantuntija Timo Partanen Energiamarkkinavirastosta uskoo kotitalouksien vielä innostuvan tuntihinnoitteluun.

- Kyllä uskon, että niitä on huomattava määrä viiden vuoden kuluttua, Partanen toteaa.

Ainakin yksi vannoutunut tuntihintojen hyödyntäjä on jo plakkarissa, nimittäin Janne P. Hukkinen Helsingistä. Hän ei usko enää palaavansa tavalliseen hinnoitteluun:

- Perinteisiin sähkösopimuksiin ei ehkä ole paluuta, ellei osoittaudu, että ne tulee todella halvaksi. Kun tähän omaan kulutukseen voi vaikuttaa hinnan ja ympäristöasioiden puolesta, kyllä aion pitäytyä, ja mielestäni se on hyvä asia.