Hyppää sisältöön

Suomalaisdosentti: Venäjän median tiedot eivät ole minulta

Bäckmanin mukaan tiedot ovat peräisin venäläisiltä perheiltä ja äideiltä.

Johan Bäckman

Dosentti Johan Bäckman kiistää, että hän olisi antanut Venäjän medialle väärää tietoa lasten huostaanottokäytännöistä Suomessa. Aiemmin torstaina peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) syytti venäläistoimittajiin yhteyttä pitävää suomalaisdosenttia Johan Bäckmania.

- Nämä tiedot, mitä Venäjän mediassa on ollut, nehän eivät ole peräisin minulta, vaan suoraan näiltä perheiltä ja lähinnä venäläisiltä äideiltä, jotka ovat joutuneet Suomessa omasta mielestään erittäin kaltoinkohdelluiksi ja he ovat sitten kertoneet omasta elämästään venäläisille toimittajille nyt jo useamman vuoden ajan, Bäckman kuittaa ministerin syytökset.

Dosentti ei anna mairittelevia arvosanoja suomalaiselle sananvapaudelle.

- Venäjällä sananvapaus vaikuttaa laajemmalta kuin Suomessa. Venäjällä on mahdollisuus käydä keskustelua myös Suomen lastensuojelujärjestelmän ongelmista ja sellaista keskustelua, mitä Suomessa oikeastaan ei voi käydä.

- Keskustelua Suomen lastensuojeluongelmista on käyty usean vuoden ajan ja keskustelu on ikään kuin siirtynyt Venäjälle, koska Suomessa sitä keskustelua ei voi käydä avoimesti.

- Mitä tulee tähän lastensuojeluviranomaisten salassapitovelvollisuuksiin Suomessa, niin esimerkiksi tässä Vantaan tapauksessahan Vantaan perusturvajohtaja on kertonut yksityiskohtia julkisuuteen tästä tapauksesta. Hän on muun muassa kertonut, että tässä valmistellaan huostaanottoa. Hän on paljastanut yksityiskohtia, Bäckman sanoo.