Ortodoksijuutalaiset haastoivat New Yorkin oikeuteen ympärileikkauksista

Kaupunki vaatii vanhemmilta kirjallista suostumusta, jos ympärileikkaaja imee veren osana rituaalia. New Yorkin mukaan kyse on herpesriskin rajoittamisesta, mutta kantajat syyttävät kaupunkia uskonvapauden rajoittamisesta.

Yhdysvalloissa kolme ortoksijuutalaista rabbia ja juutalaisjärjestöä on haastanut New Yorkin kaupungin oikeuteen, koska kaupunki yritti vaikuttaa ympärileikkauksiin. Kaupunki antoi uuden määräyksen, jonka mukaan tiettyjä ympärileikkauksia varten tarvitaan molempien vanhempien suostumus.

Kantajat katsovat, että kaupungin päätös on suunnattu erityisesti heitä vastaan. Kaupunki vaatii vanhempien suostumusta niissä tapauksissa, joissa ympärileikkauksen tekijä imee veren poikalapsen peniksestä osana rituaalia.

Kantajien mukaan kaupungin päätös on perustuslain vastainen, rikkoo uskonnonvapautta ja on suunnattu juutalaisia vastaan, koska eräät ortodoksi-juutalaisia ylläpitävät perinnettä.

New York vaatii, että vanhempia on allekirjoitettava kirjallinen suostumus rituaaliin. Suostumuksessa varoitetaan, että ympärileikkaajan pitäisi välttää suukontaktia herpesriskin takia. Kaupungin terveysviranomaisten mukaan 11 poikalasta on saanut herpestartunnan kyseisestä rituaalista vuosina 2004 - 2011. Kaksi lasta kuoli ja kaksi sai aivovaurioita tartunnan vuoksi.

Rabbien ja järjestöjen mukaan kaupungin tiedot perustuvat virheelliseen analyysiin, joka ei ole tilastollisesti pätevää.

- New Yorkin mielipide perustuu vähäiseen tutkimusaineistoon, epätäsmällisiin oletuksiin ja riittämättömiin tietoihin. Tästä kysymyksestä kiistellään edelleen myös tieteentekijöiden parissa, kantajat sanovat.