Osuuskunnan voimin puuhataan tuulta myllyihin

Kemiönsaarelle suunnitellaan tuulivoimaosuuskuntaa. Se toteuttaisi aluksi kuuden tuulivoimalan puiston, jota laajennetaan jatkossa yli kaksinkertaiseksi. Tuulivoimapuisto sijoittuisi Kemiönsaaren keskiosiin.

tuulienergia
Tuulivoimala.
Yle

Tuulivoimaosuuskunnan toteuttama tuulivoimapuisto tulisi Påvalsbyn kylään. Alueesta on jo neuvoteltu maanomistajien kanssa. Myös alustavat tuulimittaukset on tehty. Parhaillaan hankkeesta tehdään taloudellisia laskelmia. Alkuvaiheessa suunnitellaan kuuden tuulivoimalan puistoa, myöhemmin alueelle on tarkoitus rakentaa lisää enintään yhdeksän isoa tuulimyllyä.

Projektipäällikkö Annalena Sjöblom Energiaomavarainen Kemiönsaari -hankkeesta kertoo, että tuulivoimaosuuskunnan selvittely on jo vauhdissa.

- Tässä ensimmäisessä vaiheessa ajatuksena on, että mukaan tulisi kolmisen perustavaa osakasta. Sitten kun ollaan siinä vaiheessa, että rakennusluvat alkavat häämöttää, niin silloin avattaisiin mahdollisuus liittyä osuuskuntaan kaikille kemiönsaarelaisille. Osakkaiksi voisivat liittyä Kemiönsaaren vakinaiset asukkaat, vapaa-ajan asukkaat ja yritykset, kertoo Sjöblom.

Hänen mukaansa vastineeksi osakkuudestaan osuuskunnan jäsenet saisivat alennusta vuosittaisesta sähkönhinnasta.

- Osuusmaksun suuruudeksi on kaavailtu 500 - 1000 euroa. Maksu halutaan pitää kohtuullisena, jotta mahdollisimman moni voi hankkia osuuden. Osuuskunnan jäsen voi myös lunastaa useampia osuuksia, ja silloin hän saa vastaavasti suuremman alennuksen sähkönhinnasta,sanoo Sjöblom.

Hänen mukaansa tuulivoimapuiston isoille tuulimyllyille on jo alustavasti pohdittu nimiäkin. Tarkoitus on ristiä ne aikoinaan Kemiöstä purjehtineiden kaksimastoisten talonpoikaisalusten kaimoiksi.

- Nekin rakennettin aikoinaan osuustoiminnallisella yhteistyöllä, ja ne matkasivat tuulen voimalla. Tässä on siis melkoista symboliikkaa, pohdiskelee Sjöblom.