1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kolmannes jää vuosittain ilman elinsiirtoa

Elinsiirtoa odottavien määrä lisääntyy jatkuvasti ja odotusajat pitenevät. Tällä hetkellä elinsiirtoa odottaa lähes 400 suomalaista. Vuosittain kuitenkin vain 270 saa uuden elimen.

Kotimaan uutiset
Viestintäpäällikkö Petri Inomaa Munuais- ja maksaliitosta.
Sadat suomalaiset odottavat pääsyä elinsiirtoon. Jono kasvaa vuosi vuodelta, koska luovuttajia ei ole riittävästi. Viestintäpäällikkö Petri Inomaa kävi kertomassa, kuinka munuaissiirto muutti hänen elämäänsä.

Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa sairastui itse munuaisten vajaatoimintaan.

- Vuonna 2004 munuaisten toiminta oli niin huonoa, että täytyi aloittaa dialyysihoito. Neljän vuoden odotuksen ja hoidon jälkeen tuli soitto lääkäriltä ja pääsin leikkaukseen, Inomaa kuvailee.

Hän muistelee, että kun hän alkoi odottaa munuaissiirtoa, odotti hän lääkärin soittoa herkeämättä.

- Kun se soitto lopulta tuli, olin mökillä pesemässä perunoita. Katsoin, että lääkäri soittaa. Ajattelin, että en taida nyt vastata, kun tässä on ruoan laitto kesken. Vastasin kuitenkin ja pikkuhiljaa minulle alkoi selvitä, että tämä on nyt se puhelu, jota olen odottanut neljä vuotta, ja nyt pitäisi äkkiä lähteä Helsingin sairaalaan elinsiirtoon.

Luovuttajia ei ole tarpeeksi

Inomaa on yksi niistä 6 000 suomalaisesta, jotka ovat elinsiirrolla saaneet uuden munuaisen. Suurin osa elinsiirtoa odottavista tarvitsee nimenomaan munuaisen.

Keskimääräinen elinsiirron odotusaika Suomessa on tällä hetkellä kaksi vuotta. Odotusaika on pidentynyt.

- Syitä elinsiirtojen kasvaneeseen tarpeeseen ovat 2-tyypin diabeteksen lisääntyminen ja väestön ikääntyminen, kuvailee Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö.

Lain mukaan aivokuolleen henkilön elimiä ja kudoksia voidaan käyttää toisen hyväksi, jos luovuttaja ei ole sitä eläessään vastustanut.

- Hyvä tapa varmistua siitä, että tahto on selkeä myös omaisille, on täyttää elinluovutuskortti.

Täysi-ikäinen henkilö voi lain mukaan Suomessa luovuttaa munuaisen lähiomaiselleen tai muulle läheiselleen. Suomessa munuaisensiirtoja eläviltä luovuttajilta tehdään silti vain kymmenkunta vuodessa - pääosa munuaissiirteistä saadaan aivokuolleilta luovuttajilta.

- Luovuttajia ei ole tarpeeksi. Siksi pyrimme nyt elinluovutuspäivän yhteydessä tiedottamaan ihmisille, että myös mahdollisuus luovuttaa munuainen lähiomaiselle on olemassa.

Lue seuraavaksi