Hyppää sisältöön

Länsi-Afrikassa paikalliset kalastajat taistelevat laitonta kalastusta vastaan

Sierra Leonen vesillä laittomasti kalastavista aluksista suurin osa toimittaa saaliinsa Eurooppaan. EU:lta vaaditaan tiukempia säännöksiä.

Senegalilainen 30-vuotias kalastaja, Modu Samba, näyttää kotitekoista viehettään. Kuva: Nic Bothma / EPA

Länsi-Afrikassa paikalliset kalastajat ovat onnistuneet häätämään vesiltään joukon laittomia kalastusaluksia. Environment Justice Foundation (EJF) -järjestön hankkiman valvontaveneen avulla sierraleonelaiskalastajat ovat kuvanneet ja tunnistaneet vesillään kymmenen laittomasti toimivaa kansainvälistä kalastusalusta, kertoo The Guardian.

Kalastajat ovat tehneet yli 250 ilmoitusta laittomasta kalastuksesta. Laittomat kalastusalukset on identifioitu niistä otettujen kuvien ja sijantitietojen perusteella. Nämä tiedot on toimitettu eteenpäin EU:lle, Afrikan valtioiden hallituksille, kalastussatamiin ja muille yhteisöille.

Sierraleonelaisten tunnistamista aluksista yhdeksän kymmenestä omasi luvan tuoda saalinsa Eurooppaan. EJF vaatiikin EU:ta tiukentamaan kalastussäännöksiään niin, että laittomasti pyydetty saalis ei voi päätyä Eurooppaan.

Laittoman kalastuksen arvioidaan olevan kiivainta juuri Länsi-Afrikan vesillä. Laittomasti pyydetty kalasaalis muodostaa jopa 37 prosenttia alueen koko saaliista.

Paikalliskalastajien tekemä valvonta Länsi-Afrikan vesillä on tuottanut hyviä tuloksia, kertoo EJF:n tuore raportti. Laittomien alusten omistajille on määrätty sakkoja yhteensä yli 500 000 dollaria ja kalasaaliita on takavarikoitu 6 miljoonan dollarin arvosta. Lisäksi yksikään ilmoitetusta kalastusaluksesta ei ole palannut Sierra Leonen rantavesille puoleen vuoteen.

Vaikka tulokset ovat olleet hyviä, laittoman kalastuksen ongelmat jatkuvat.

- Valvonnan tiukentaminen yhdellä alueella johtaa liikakalastamiseen muualla, EJF:n Andy Hickman totesi The Guardianille.

EJF:n ja afrikkalaiskalastajien yhteinen projekti on jatkunut nyt kaksi vuotta.