Säveltäjä Kaija Saariahoa juhlitaan näyttävästi

Kaija Saariahon 60-vuotispäivän kunniaksi järjestetään festivaali.

kulttuuri
Kaija Saariaho.
Yle Uutiset haastatteli Kaija Saariahoa hänen 60-vuotispäivänsä kynnyksellä.

Kaija Saariaho on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista nykysäveltäjistämme. Saariaho opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa säveltäjä Paavo Heinisen johdolla vuosina 1976-1981. Hän täydensi opintojaan sekä Saksassa että Ranskassa. Pariisi on ollut Saariahon koti jo 30 vuotta.

Saariahon katsotaan kuluvat suomalaisten modernistien kolmanteen sukupolveen yhdessä Magnus Lidbergin, Jouni Kaipaisen ja Esa-Pekka Salosen kanssa.

Kaija Saariaho on säveltänyt oopperoita, orkesteriteoksia, kamarimusiikkia, oratorion ja jopa yhden balettiteoksen. Hänen kiitetyin teoksensa on ooppera Kaukainen rakkaus.

Saariaho on saanut teoksistaan useita merkittäviä palkintoja ja hänen sävellyksiään on levytetty eri puolilla maailmaa. Hänen uusin teoksensa on sävelletty uruille.

Säveltäjää juhlitaan monin tavoin

Musiikkitalossa vietetään viikon verran säveltäjä Kaija Saariahon 60-vuotisjuhlaa. Talon päätoimijat Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri ja Sibelius-Akatemia järjestävät kukin tahollaan omia juhlakonsertteja. Sibelius-Akatemian laulumusiikin aineryhmä järjestää yhteistyössä Avanti! kamariorkesterin ja Uusinta-kamariyhtyeen kanssa Kaija Saariahon kunniaksi oman festivaalinsa nimeltä Voices, Spaces, Senses.

Syntymäpäiväjuhlallisuuksien yhteydessä Sibelius-Akatemiassa järjestetään tutkimussymposium, jossa kuullaan puheenvuoroja Saariahon musiikkiin erikoistuneilta tutkijoilta kaikkialta maailmasta.

RSO:n Saariaho-konsertti radioidaan

Radion sinfoniaorkesterilla ja Kaija Saariaholla on pitkä ja läheinen yhteinen historia. Orkesteri on esittänyt lähes kaikki Saariahon orkesteriteokset.

RSO:n ensi viikon perjantain Saariaho-konsertti kuullaan suorana lähetyksenä Yle Radio1:ssä ja internetissä.

Orkesteria johtaa Esa-Pekka Salonen ja siinä kuullaan Saariahon La Passion de Simone -oratorion konserttiesitys, johon Saariahon puoliso, multimediataiteilija Jean-Baptiste Barrière on tehnyt uuden visualisoinnin. Visualisointi on Barrièren ja Yleisradion syntymäpäivälahja säveltäjälle.