Synnyttäjä voi revetä pahasti - sairaalalla on väliä

Äidillä voi jäädä synnytysvaurioista kauna, vaikka repeämät olisi lääkärin mielestä hoidettu oikein. Kansainvälisessä vertailussa suomalaiskätilöt hoitavat alatiesynnytykset hyvin.

terveys
Äiti pitelee vastasyntynyttä vauvaansa sylissään.
Yle

Synnyttäjän ei tilastojen valossa tarvitse Suomessa pelätä. Uuden vertailun mukaan pahan repeämän synnytyksessä saa vain 0,6 prosenttia suomalaisnaisista, mikä on selvästi alle OECD-maiden keskiarvon. Esimerkiksi Ruotsissa pahasti repeää yli kolme prosenttia synnyttäjistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler tietää syyn. Hänen mukaansa Suomessa on säilytetty kätilöiden vanha käsitaito: alatiesynnytyksessä tuetaan lapsen päätä niin, ettei emättimeen tai peräaukon alueelle tule repeämiä.

Vaurioiden määrä vaihtelee kuitenkin merkittävästi sairaaloittain. Eniten pahoja vaurioita tulee Päijät-Hämeen, Helsingin ja Uudenmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiireissä. Vähiten niitä kirjataan Satakunnassa, Itä-Savossa ja Etelä-Karjalassa. Huonoin tilanne on isoissa ja pienissä sairaaloissa, paras keskikokoisissa.

Tutkimusprofessori Mika Gissler toivoo, että sairaanhoitopiirit tutkivat tilastoa ja miettivät, miksi oma sijoitus on se mikä on.

Suurissa kaupungeissa paljon ensisynnyttäjiä

Suurten sairaaloiden työmäärä sekä lääkäreiden ja potilaiden vaihtuvuus niissä saattaa vaikuttaa työn jälkeen, synnytysosaston ylilääkäri Antti Valpas Lappeenrannan keskussairaalasta arvioi.

- Toisaalta pienissä sairaaloissa synnytysten määrä on sen verran pieni, että ehkä joissakin tilanteissa ammattitaito ei ihan riitä.

Helsingissä sijaitsevan Kätilöopiston sairaalassa käy puolestaan runsaasti ensisynnyttäjiä.

- Suuremmat synnytysyksiköt sijaitsevat väestökeskittymissä, joissa asuu paljon opiskelijoita ja nuoria ja ensisynnyttäjiä, osastonylilääkäri Veli-Matti Ulander pohtii.

Ulander ei myönnä, että kiire aiheuttaisi vaurioita. Hän arvelee, että alueiden erot selittyvät pikemminkin vaihtelevilla tavoilla vammojen tilastoinnissa.

Äidin kokemus voi olla toinen

Yle Uutisten haastattelemat lääkärit painottavat, että pahat synnytysvauriot eivät jää ilman jatkohoitoa. Vaikka repeämät hoidettaisiin hoitohenkilökunnan mielestä täysin asianmukaisesti, vammat saaneen äidin tulkinta tapahtuneesta saattaa olla päinvastainen.

- Pyrimme ennen kaikkea havaitsemaan vauriot synnytyksen yhteydessä, jolloin korjaustulos on paras. Vaikean repeämän saanut potilas ohjataan jälkitarkastukseen, fysioterapiaan ja kirurgin arvioon, osastonylilääkäri Veli-Matti Ulander HUSin Kätilöopistolta sanoo ja huomauttaa, että varhaisen hoidon ansiosta nykyään ilmenee hyvin vähän hankalia oireita.

- Itselläni on kokemusta tilanteesta, jossa minun mielestäni asia oli kaikin puolin erittäin hyvin hoidettu, mutta siitä huolimatta potilaan kokemus oli ihan erilainen, synnytysosaston ylilääkäri Antti Valpas myöntää näkemyserot.