Fimea kehottaa malttiin särkylääkkeiden käytössä

Lähes kaikki tulehduskipulääkkeet saattavat lisätä riskiä mahasuolikanavan verenvuotoon, joka voi puolestaan johtaa kuolemaan.

Kotimaa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea varoittaa särkylääkkeiden vaaroista. Fimean mukaan särkylääkkeet saattavat olla Suomessa vuosittain osallisina jopa 150 - 300 kuolemantapauksessa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

Fimean lääkevalmisteiden arviointiyksikön johtajan Erkki Palvan mukaan lähes kaikki tulehduskipulääkkeet saattavat lisätä riskiä mahasuolikanavan verenvuotoon, joka voi puolestaan johtaa kuolemaan. Särkylääkkeet saattavat myös lisätä sydäninfarktin riskiä.

- Kysymys on siitä, että särkylääkkeet lisäävät verenvuotoriskiä, jota voi tietysti olla ihmisillä muistakin syistä, Palva selittää.

Emme halua lietsoa pelkoa tai hysteriaa tämän asian ympärillä, mutta muistutamme, että särkylääkkeet eivät ole täysin vaarattomia.

Erkki Palva

Palvan mukaan asia on ollut tiedossa jo kauan. Arvio särkylääkkeiden osuuteen Suomessa sattuneista kuolemantapauksista perustuu Yhdysvalloissa yli kymmenen vuotta sitten tehtyyn tutkimukseen, jonka tuloksia on sovitettu suomalaiseen väestöön.

Palva muistuttaa, että särkylääkkeet eivät ole mitään tavallista kulutustavaraa, vaan niihin pitää suhtautua vakavasti.

- Lääkärin kanssa sovitusta käytöstä ei tarvitse huolestua, mutta kun niitä käyttää oma-aloitteisesti, on syytä katsoa, että käyttää vain yhtä ja vain sen aikaa kun tarvitsee, Palva neuvoo.

- Emme halua lietsoa pelkoa tai hysteriaa tämän asian ympärillä, mutta muistutamme, että särkylääkkeet eivät ole täysin vaarattomia, hän jatkaa.

Riski mahasuolikanavan verenvuotoon lisääntyy iän myötä. Riski kasvaa myös, kun eri lääkkeitä käytetään päällekkäin.

- Tiedämme, että esiintyy sellaista käyttöä, että tietämättä käytetään päällekkäin jotain toista lääkettä, joka kuuluu samaan ryhmään, Palva selittää.

Yleisimpiä reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä ovat asetyylisalisyylihappo, ibuprofeiini ja ketoprofeiini. Parasetamoli ei sen sijaan lisää verenvuotoriskiä.