Unitutkija: Rokote on todennäköisesti aiheuttanut narkolepsiaa aikuisilla

Sikainfluenssarokotteesta on todennäköisesti sairastunut narkolepsiaan Suomessa myös aikuisia, arvioi unitutkija Markku Partinen. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus aikuisten narkolepsian ja sikainfluenssarokotteen yhteydestä valmistunee ensi vuoden puolella.

Kotimaa
Terveydenhoitaja vetämässä rokotetta lääkeruiskuun.
Yle

Ranskan lääkeviraston alustavien tutkimustulosten mukaan rokotteen saaneilla aikuisilla on ollut jopa viisinkertainen riski sairastua narkolepsiaan. Aiemmin yhteys on löydetty lapsilla.

Rokotusten ja narkolepsian yhteyttä aikuisilla selvitetään myös Suomessa. Unitutkija Markku Partisen mukaan yhteyttä näyttäisi olevan.

- Meillä on yksittäisiä aikuisia, joiden narkolepsiaoireet näyttäisivät alkaneen sikainfluenssarokotteen jälkeen. Oikeastaan muita altistavia tai laukaisevia tekijöitä ei tahdo löytyä, Partinen kertoo.

Partinen on mukana muun muassa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa, jonka tuloksia odotetaan ensi vuoden puolella.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek muistuttaa, että tiedot aikuisten Pandemrix -rokottamisesta ovat yhä puutteelliset. Asiaa selvitetään ja parhaillaan tarkistetaan 2000 suomalaisen rokotustiedot.

Lisätutkimusta tarvitaan

Unitutkija Partisen mukaan Helsingin Uniklinikalla on hoidettu rokotteesta sairastuneita aikuisia.

- Puhutaan yksittäisistä tapauksista. Onneksi ei monta, Partinen sanoo.

Osalla potilaista ajallinen yhteys rokotukseen on selkeä, mutta varmuutta vielä haetaan.

- Meidän pitää tutkia vielä tarkkaan muun muassa verikokeita, jotta saataisi selkoa siitä, kuinka suurella varmuudella rokote on ollut ratkaiseva tekijä. Kiistatta voidaan sanoa, että klinikalla on ollut hoidettavana aikuisia, joiden narkolepsia on pahentunut selvästi tämän rokotuksen jälkeen.

Unitutkijan mukaan tällä hetkellä Suomessa on tiedossa kaikkiaan alle kymmenen tapausta. Kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat alle nelikymppisia aikuisia.

- Seuraavat pari vuotta tulevat olemaan aika ratkaisevia, katsotaan mitä tapahtuu. Valitettavasti ei voi kokonaan poissulkea ajatusta, etteikö tällaisia tapauksia voisi vielä tulla esiin, unitutkija arvioi.