Nobel-kirjailija toivoo toisinajattelijan vapauttamista

Nobelin eilen saanutta Mo Yania arvostellaan Kiinassa kommunistipuolueen sätkynukeksi. Palkinnolla haluttiin tyynnytellä Kiinan johtoa, joka hermostui pari vuotta sitten rauhan-Nobelin myöntämisestä Liu Xiabolle, uskovat toisinajattelijat.

Ulkomaat

Nobelin kirjallisuudenpalkinnon saanut kiinalainen Mo Yan toivoo, että toinen kiinalainen nobelisti, Liu Xiaobo, voidaan vapauttaa pian.

Toissa vuonna Nobelin rauhanpalkinnon saanut Liu kärsii parhaillaan 11 vuoden vankeustuomiota, jonka hän sai kolme vuotta sitten valtion vastaisesta toiminnasta.

Mo sanoi toivovansa, että Liu pääsee vapaaksi mahdollisimman pian. Mo esitti toivomuksensa tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti kotikaupungissaan Gaomissa.

Nobel-kirjailijaa on arvosteltu Kiinassa siitä, ettei hän ole aiemmin kommentoinut Liun ahdinkoa. Kiinalaiset toisinajattelijat ovat muutenkin moittineet Mota kommunistipuolueen sätkynukeksi. Mon sanotaan olevan Kiinan kommunistipuolueen jäsen.

Kiinalaistaiteilija Ai Weiwei sanoo, että Mo seisoo aina valtaapitävien rinnalla, eikä hänessä ole tippaakaan individualismia. Ihmiset eivät tiedä, pitääkö hänen Nobel-palkinnolleen nauraa vai itkeä, sanoo Ai.

Toinen merkittävä toisinajattelija Wei Jingsheng arvostelee Mon saamaa Nobel-palkintoa yrityksenä lepytellä Pekingiä, joka arvosteli aikoinaan voimakkaasti Liun saamaa Nobelin rauhanpalkintoa.

Kiinan Kansan Päivälehdessä iloitaan Mon saamasta huomionosoituksesta. Lehden mukaan kiinalaiset kirjailijat ja Kiinan kansa ovat odottaneet liian kauan tätä päivää.

Virallinen uutistoimisto Xinhua taas liittää palkinnon Kiinan talouden ja yhteiskunnan avautumiseen, joka on tapahtunut Mao Tsetungin jälkeen. Ilman Kiinan avautumista ja uudistumista "hänen kaltaisensa ei olisi menestynyt", kirjoittaa Xinhua.