Nobelin rauhanpalkinto EU:lle

Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty Euroopan unionille. Valintaperusteina oli EU:n historiallinen rooli mantereen yhdistäjänä sekä demokratian, rauhan ja ihmisoikeuksien edistäjänä.

Ulkomaat
EU:n lippu.
Patrick Seeger / EPA

Nobel-komitea on myöntänyt vuoden 2012 Nobelin rauhanpalkinnon Euroopan unionille. Viisihenkisen komitean päätös oli yksimielinen.

Norjalainen valintakomitea perusteli päätöstä EU:n ja sen edeltäjien 60 vuotta kestäneellä työllä rauhan edistämiseksi.

- Yli 70 vuoden ajanjakson aikana Saksa ja Ranska olivat käyneet kolme sotaa. Tänä päivänä sotaa Saksan ja Ranskan välillä on mahdoton kuvitella, sanoi komitean johtaja Thorbjörn Jagland.

Jagland huomautti EU:n painiskelevan parhaillaan suurten taloudellisten vaikeuksien kanssa.

Norjan Nobel-komitea haluaa kiinnittää huomion EU:n tärkeimpään saavutukseen: Menestykselliseen kamppailuun rauhan ja sovinnon sekä demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta.

Thorbjörn Jagland

- Norjan Nobel-komitea haluaa kiinnittää huomion EU:n tärkeimpään saavutukseen: Menestykselliseen kamppailuun rauhan ja sovinnon sekä demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta, korosti Jagland.

EU:ssa tieto rauhanpalkinnosta on otettu riemulla vastaan.

Ilonsa ovat ilmaisseet muun muassa Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz, komission puhenjohtaja Jose Manuel Barroso ja Suomessa parhaillaan vieraileva Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman von Rompuy.

Lähteet: Yle Uutiset