Kotipalvelussa tärkeintä on läsnäolo

Etelä-Savon ammattiopiston kotityöpalvelualan opiskelijat tempaisivat perjantaina Mikkelissä. Tempauksen seuraksena 93-vuotias senioiriasukas sai täyden kotipalvelun pihatöistä siivoukseen ja ikkunan pesusta ruoanlaittoon. Tärkeintä oli kuitenkin kuulumisten jakaminen ja yhdessä oleminen.

kotipalvelut
Kolme ihmistä auttaa  vanhusta portaita ylös.
Pekka Havukainen / Yle

Harava heilui ja matot saivat kyytiä perjantaina aamupäivästä mikkeliläisen senioriasukkaan omakotitalon pihalla. Etelä-Savon ammattiopiston kotityöpalvelualan opiskelijat tekivät 93-vuotiaalle asukkaalle kodin askareita harjoitustyönään. Kotityöt käsittivät siivoamista, pihatöitä sekä ruuanlaittoa puuhellalla. Opettaja Tanja-Mari Nissisellä meinasi itsellä mennä puuhellan kanssa sormisuuhun.

Esedun opiskelijoita haravoimassa lehtiä.
Pekka Havukainen / Yle

- Meillä on koulussa sähköhellat käytössä ja nyt onkin yhtäkkiä puuhella johon laitetaan pökköä pesään. Pitää ensin etsiä missä on pelti ja miettiä miten saa lieden lisäksi uunin lämpimäksi. Rieskaa olisi tarkoitus paistaa, nainen nauraa.

Uskallanko koskettaa

Harjoittelun tarkoituksena on näyttää oppilaille millaisiin tosielämän tilanteisiin he tulevassa ammatissaan joutuvat. Käytännön työssä on tärkeä tietää, kuinka asiakkaan kotiin mennään ja tehdään sovitut työt. Nissisen mukaan suurin haaste etenkin nuorille opiskelijoille onkin juuri asiakkaan kohtaaminen.

- Se ei ole ihan itsestäänselvyys mennä vieraan ihmisen kotiin. Pitää miettiä kuinka vanhempi ihminen kohdataan; teititelläänkö, uskaltaako koskettaa ja entä jos asiakkaalla on huono kuulo.

Asiakkaan kohtaaminen ei aikuisopiskelija Katariina Pajuselle ole uutta. Nainen jätti taakseen pitkän pankkivirkailijan uran ja on nyt vaihtamassa ammattia.

- Asiakaspalvelutyössä olen ollut aiemminkin, joten ei sinällään suuri muutos ole. Kiva on päästä ihan ruumiillista työtä tekemään, aikuisopiskelija Pajunen sanoo.

Yksinäisyys pahentaa sairauksia

Yksi tärkeä osa kotipalvelutyötä on fyysisten töiden lisäksi henkinen läsnäolo. Moni seniori asuu yksin ja on juttuseuraa vailla.

Nainen ripustaa pyykkiä kuivamaan.
Pekka Havukainen / Yle

- Esimerkiksi ruokapalvelu tuo ruokaa, siinä vaihdetaan muutama sana asiakkaan kanssa, mutta enempään turinointiin ei aika riitä. Onhan se nyt ihan toista kun täällä nyt puuhella pöhisee ja kiisseliä keitellään. Samalla voi jutustella asiakkaan kuulumisia, Esedun opettaja Tanja-Mari Nissinen sanoo.

Saman allekirjoittaa kotityöyrittäjä Paavo Ruohonen. Hän on pyörittänyt omaa Arkivoima-yritystään nelisen vuotta. Opiskelijoiden perjantainen harjoittelu tapahtui juuri Ruohosen asiakaskohteessa. Ruohosen oppi alan opiskelijoille on, että asiakas tulee kohdata ihmisenä. Läsnäolo on tärkeintä.

- Yksinäisyys pahentaa sairauksia ja tekee vaikka mitä hallaa. Vaikka me menemme aina jotain fyysistä tehtävää tekemään, on kuulumisten jutteleminen lähes yhtä tärkeää.

Ruohonen näkee työssään monenlaisia vanhuksia. Vaikka omaisista näyttäisi, ettei seniori pärjää enää kotonaan, on häntä kuitenkin kuunneltava.

- Kyllä moni pärjää kotonaan kunhan saa apua . Etenkin jos heistä itsestään tuntuu että he pärjäävät niin kyllä se useimmiten niin on. Yksi mikä kantaa ihmistä kotona, on tieto, että joku käy säännöllisesti auttamassa, Ruohonen sanoo.