Kummallisvaalien kähmintä naurattaa yleisöä Rämeenlinnassa

Hämeenlinnan kuninkaallinen nukketeatteri tekee poliittista parodiaa kunnallisvaaleista. Kummallisvaalit vie politiikan surkuhupaisuuden tasolle, näköisnuket antavat sisältöä hyvä veli-kähminnälle. Yleisö saa ilakoida hyllyvässä parodiassa, koska Kummallisvaalit nostavat esille paikallisen mustan hevosen.  

Kotimaa
Antti Kemppainen ja Taina Sihvonen vierailivat radion studiossa.
Nina Keski-Korpela / Yle

Paavo Käyränen on kunnallisvaaliehdokkaana sekä Keminmaalla että Rämeenlinnassa. Hänen salaisena juonenaan on tätä kautta pyrkiä molempien paikkojen pormestariksi ja lopulta yhdistää kaikki kunnat tältä väliltä.

Lopunperin presidentiksi halajava Käyränen loi nahkansa Tasavallan marionetit -sarjassa presidentinvaalien aikaan. Timo Roisi ja Paavo Kepponen jäävät nyt sivurooliin, Käyränen saa haastajakseen paikallispolitiikan kuumat nimet ja soppa on valmis kaikkine käänteineen.

Hämeenlinnan kuninkaallinen Nukketeatteri tukeutuu politiikkaan näköisnukkehahmoilla, jotka on poimittu paikallisista ja valtakunnallisista poliitikoista. Ne valtaavat oitis lavan ja mielen.

- Minä olen vasureiden Reijo Aseveli Hartikainen. Olen kutsunut koolle joukon pienpuolueiden jäseniä. Paikalle ovat vaivautuneet kristillisten Kylli Kylläinen.

- Minun periaate on, että jaetaanko kristillisesti vaiko tasan, röh röh…

- Ja sitten seuraavana onkin uutuuttaan kiiltävä, ei mersu vaan persu, persujen Pulu Riikonen. Mitäs sinulla on aamupäällääsi?

- Tämä on tällainen kääntötakki. Pot pot poit... Ihanan raikas olo…

Esitystä päivitetään tarvittaessa nopeastikin

Kummallisvaaliehdokkaat taputtavat itselleen. Nukketeatterin Hannu Räisä, Antti Kemppainen ja Taina Sihvonen antavat sisäisen kähminnän, nolojen ja outojen käänteiden, vallanhimoisen ja salakavalan poliitikon puhua suunsa puhtaaksi. Kun pitää korvat avoinna, lukee lehtiä ja kärjistää, kunnallisvaalit saavat kummallisvaalien tuoreen leiman.

- Kun menee harjoituksiin, tarjolla on taas uusia pätkiä. Tällainen juttu oli lehdessä, otetaas mukaan. Viimeksi eilen harjoituksissa kävi näin, sanoo myös puvustuksesta vastaava näyttelijä Taina Sihvonen.

- Sika tarkkaan seurataan paikallisia asoita. Jos on tullut joiltakin politiikoilta lipsahduksia tai jotain muuta merkittävää on tapahtunut, niin ne otetaan mukaan. Ehkä paikallispolitiikasta on jopa valtakunnanpolitiikkaa herkullisempaa tehdä teatteria, sanoo Hannu Räisän kanssa näytelmää käsikirjoittava Antti Kemppainen.

Dynaaminen johtaja Veli Sten, kakkosjohtaja Veli Suo ja pitkätukkainen Veli-Sakki Juominki, verkkaritehtaan johtaja Jouko Faktor vievät hämeenlinnalaisen helposti kiinni todellisiin hahmoihin. Tarjolla on runsasta ja rehevää tekstiä, josta kenenkään ei enää pitäisi suuttua. Tekijät uskovat, että päinvastoin useimmat poispudonneet toivovat pääsevänsä mukaan.

- Pitää kasvattaa nahkan paksuutta. Tässä ei mennä henkilökohtaisuuksiin, näistä asioista ei voi loukkaantua, Sihvonen hymähtää.

Mutta jos niin käy, ilakointi on kaksin verroin viiltävämpää. Rämeenlinnan nukketeatteritodellisuus viedään ravintolamiljööseen ja jopa naapurikaupunkiin. Käyränen ja valtakunnan kärkivelmut ottavat isomman roolin, mutta kyllä isotteleva ja öykkäröivä Rämeenlinna tunnetaan Riihimäelläkin.

Yksi ei petä koskaan

- Käyränen pyrkii hallitsemaan, ja sillä on ihan omat sävelet. Käyränen iskee aina yllättäen.

Hyvä veli –järjestelmä paljastatetaan seuraavan parin viikon aikana viidessä näytännössä. Poliittista totuutta on turha etsiä, sillä se elää omaa elämäänsä päivästä toiseen. Pulun kääntötakki on vaaliviikkojen kätevin vaatekappale.

- Tämähän on vaan sitä, mitä ne poliitikot ovat keskenään tehneet. Siitä syntyy asioita, joille voi yksin ja porukassa nauraa. Tämä on se, millaiselta pienen Rämeenlinnan kaupungin kunnallispolitiikka näyttää teatterintekijöiden silmin.